Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.
Het ging erom of met het EPC gegeven van 0,4 in een nieuwbouwwoning van 2021, ca is aan te geven met hoeveel Watt x de m2 gerekend kan worden om het ca benodigde vermogen kWh van de Warmtepomp te bepalen. De aannemer garandeert een EPC-norm van 0,4 voor ons nieuw te bouwen huis. Dat is inclusief 4 zonnepanelen.
De EPC waarde is:
een score die uitdrukt hoeveel energie je woning verbruikt per vierkante meter per jaar. de dimensie van de EPC waarde is kWh/m2/jaar. een EPC wordt berekend voor bestaande woningen. er is geen minimum eis opgelegd voor EPC-waardes van woningen.
Per 1 januari 2021 wordt de huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). De norm waarop BENG is gebaseerd is volledig vernieuwd en dus niet meer te vergelijken met de huidige EPC. De EPC norm is als sinds 1995 verplicht bij vergunningen van nieuwbouw.
Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt.
Moderne PV panelen zijn thans zo'n 300 WP (Mono en Poly Kristalijn) en brengen, indien goed geplaatst en zuid gericht, 270 kWh per jaar op. Dat betekend dat we 5293 kWh : 270 kWh = 20 PV panelen moeten plaatsen om met deze woning tot nul op de meter te komen.
Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. Vanaf 2015 is deze verlaagd naar 0,4. Vanaf 2021 mogen alleen woningen gebouwd worden met een EPC van 0. Dat betekent dat je de energie die je nodig hebt om je woning comfortabel te houden zelf op moet wekken of het gebruik 0 moet zijn.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
Heeft u vragen over de BENG-eisen? Vanaf 1 januari 2021 is BENG de wettelijke eis voor energieneutraal bouwen. BENG staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw.
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
Aantal zonnepanelen nodig
Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen. Deze berekening gaat uit van een situatie waarin geen of nauwelijks schaduw op de zonnepanelen valt.
Aantal benodigde zonnepanelen voor 5000 kWh
Een gemiddeld paneel wekt jaarlijks 360 Wattpiek op, wat gemiddeld 285 kWh per jaar is. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. De 285 delen we door het benodigd aantal kWh dat je verbruikt: 5000 / 285 = 17,54 = 18 zonnepanelen.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
De gemiddelde prijs voor een EPC keuring bedraagt: Studio: 120 – 150 euro. Appartement: 140 – 175 euro. Halfopen woning: 160 – 200 euro.
Ze lijken heel veel op elkaar, de EPC-berekening , het energielabel en de Energie-Index. Maar ze zijn niet hetzelfde.
BENG 3 is het aandeel hernieuwbare energie dat op of aan het gebouw wordt opgewekt. Als BENG 3 honderd procent is, is BENG 2 nul. In een NOM-woning is BENG 2 zelfs negatief: dan worden het gebouwgebonden én het huishoudelijke energiegebruik volledig door hernieuwbare bronnen gedekt.
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
Om echt nul op de meter te hebben, moet je ook je huishoudelijke apparaten van duurzame energie voorzien. Daar zijn extra maatregelen voor nodig (bijvoorbeeld meer zonnepanelen). Wil je je bestaande huis verbouwen of is er groot onderhoud nodig? Maak dan een renovatieplan waarmee je je woning energieneutraal maakt.
Elektriciteitsaansluiting nodig? Over een jaar gemeten verbruikt een nul op de meter-woning geen energie. Toch heeft het huis wel een elektriciteitsaansluiting nodig, omdat de zonnepanelen in de winter meestal minder stroom produceren dan u nodig heeft.