Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree.Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen. Het is heftig maar gaat ook snel weer over.
Norovirus kan in braaksel en in feces worden aangetoond; in feces vanaf de eerste stoelgang na het begin van de symptomen tot vaak wel weken nadien. Er zijn commerciële enzyme-linked immunosorbent assays ( EIA ) op de markt die norovirus antigeen in fecesmonsters aantonen.
Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.
Het virus verspreidt zich gemakkelijk via de handen en alles waar mensen met hun handen aanzitten zoals de kraan en deurklinken. Het virus is zo besmettelijk dat u ook via speekseldruppeltjes besmet kunt raken wanneer iemand met u praat. Het norovirus kan zelfs vanuit braaksel via de lucht mensen besmetten.
Als u besmet bent met het Norovirus, kunt u last hebben van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Ook kunt u lichte koorts hebben. Meestal beginnen de klachten tussen de 1 tot 3 dagen, nadat iemand het virus binnen krijgt. De klachten duren gemiddeld 2 tot 3 dagen.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Wat is het verschil tussen buikgriep & Norovirus? Het norovirus is een besmettelijk virus en komt voor in de vorm van een kleine epidemie. Het norovirus veroorzaakt een ontsteking van het maag-darmkanaal. In de volksmond noemen we dit buikgriep.
Is besmetting met het norovirus gevaarlijk? Een besmetting met het norovirus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Verreweg de meeste mensen zijn na één tot twee dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kan een besmetting met het norovirus tot uitdroging leiden.
Herstellen na buikgriep
Je hebt veel vocht verloren, dus je moet zorgen dat dit terug op peil komt. Blijf dus voldoende water, cafeïnevrije thee met suiker, sportdrank of bouillon drinken. Qua eten kan je best nog wat voorzichtig zijn en niet meteen heel vettig of pikant beginnen eten.
Gebruik, indien mogelijk, na iedere ruimte schone materialen: nieuwe sopdoek en schoon sop of nieuwe microvezeldoek. Gebruik bij voorkeur wegwerpmaterialen. Gebruik lauw tot warm water; heet water zorgt voor stolling van eiwitten (aanwezig in braaksel en ontlasting) waardoor goede reiniging niet kan plaatsvinden.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Medewerkers die ziek zijn (geweest) en bij wie de klachten wijzen op het Norovirus, moeten thuisblijven tot drie dagen nadat de klachten over zijn.
De GGD raadt mensen die betrokken zijn bij de voedselbereiding of zorg dragen voor patiënten of kinderen aan om niet te werken als zij last hebben van braken of diarree. Zodra deze klachten over zijn, mogen zij weer aan het werk.
Als je buikgriep hebt en iets wil eten, is het slim om te gaan voor "droog" voedsel, zoals beschuit en koekjes. Kies wel voor koekjes zonder al te veel poespas, zoals simpele biscuitjes. Dit voedsel zet je maag niet te veel onder druk.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Het norovirus zit in ontlasting en braaksel van de persoon die het virus bij zich draagt. Hoewel het norovirus in principe niet via de lucht verspreid wordt, kan het virus zich door braken wel via de lucht verspreiden.
Bij norovirus wordt 'contactisolatie' toegepast. Dit betekent dat de patiënt op een eenpersoonskamer ligt en tijdens de verzorging worden extra hygiëne maatregelen toegepast.
Het norovirus
Het virus is zeer besmettelijk. Klachten treden meestal vrij snel na besmetting op en variëren van misselijkheid tot heftig braken en diarree. Vaak gaan de symptomen vanzelf over na een aantal dagen. Je kunt ook besmet zijn (en besmettelijk zijn voor anderen) zonder dat je zelf klachten hebt.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Drink vaak kleine slokjes. Was uw handen goed als u naar de wc bent geweest en voor het eten. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel uw huisarts bij niet of weinig plassen of heel veel dorst.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan gewoon waar u zin in heeft, het maakt niet uit wat. Bij vaak overgeven en diarree verliest u niet alleen vocht maar ook zouten. U kunt een speciaal drankje maken om dit verlies aan te vullen en uitdroging tegen te gaan.