Room. Opgeklopte room kun je beter niet invriezen, maar gewone, onbewerkte room wél. De ontdooide versie doet het prima in sausjes, maar kan achteraf niet meer opgeklopt worden.
Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert. De room is nog wel perfect te gebruiken in soepen & sauzen.
Producten die kunnen schiften, zoals room en slagroom, kan je ook niet invriezen. Ook zachte kazen zoals ricotta en mozzarella zullen schiften bij het ontdooien. Ten slotte kan je krokante ingrediënten zoals gebakken frietjes of chips ook niet invriezen.
Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op. Of zet het opengemaakte flesje voor maximaal drie dagen terug in de koelkast.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd. Hieraan kun je namelijk zien of je vriezer tussentijds ontdooid is geweest.
Kun je room invriezen? Je kunt kleine hoeveelheden room invriezen door het in ijsblokjesvormpjes te gieten, de blokjes vervolgens in een diepvrieszak te doen en de lucht eruit te laten . Als je een grote hoeveelheid hebt, giet het dan in een luchtdichte container en laat een opening van 2 cm aan de bovenkant zodat de room kan uitzetten. Je kunt room tot drie maanden invriezen.
Zeker als het verzegelde UHT-room is, gaat het lang mee, zelfs na de datum. Als het goed ruikt en niet klontvorming vertoont, is het goed.
Gebruik het op!
Eenmaal bevroren, moet room ontdooid worden in de koelkast en vervolgens gemengd worden om vetten te recombineren . Eenmaal ontdooid, zal slagroom nog steeds opkloppen. Als u van plan bent om het te gebruiken om te koken, voeg het dan toe terwijl het bevroren is. Gebruik het door het toe te voegen aan pasta's en soepen.
Invriezen destabiliseert room . Bij het ontdooien loopt u het risico dat de room zich scheidt (met water aan de ene kant en vet aan de andere kant). Er is echter geen reden waarom u gerechten met room niet kunt invriezen. Dit komt omdat ze 'beschermd' worden door de andere ingrediënten in uw recept.
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak. Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.
Voor sommige recepten is een wat lobbige slagroom juist lekker en ook op je koffie of warme chocolademelk is het heerlijk. Vriezer: Ongeklopte slagroom kun je invriezen in bijvoorbeeld ijsblokzakjes. De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen.
Wat je beter niet invriest?Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room.Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in.
Restje room over? Bewaar het in de diepvriezer en laat voor gebruik ontdooien in de koelkast. Opkloppen lukt daarna niet meer (in het geval van slagroom) maar de room is wel nog perfect bruikbaar in saus of soep.
Vries room niet alleen in, want dan is de kans groter dat het gaat schiften . Meng de room in plaats daarvan met andere ingrediënten om een recept te maken, zoals een soep of saus. Laat het recept volledig afkoelen voordat u het invriest, want dan wordt de vorming van ijskristallen verminderd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De room heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De eerste manier om te zien of uw slagroom niet meer goed is, is door het uiterlijk van de vloeistof. Kijk naar duidelijke tekenen van schifting of bederf in de consistentie van de room. Als er klontjes beginnen te vormen en het dikker wordt, is het begonnen te bederven .
Heeft eten in de vriezer een houdbaarheidsdatum? Technisch gezien is eten in de vriezer eeuwig goed.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Gewoon geopend kan je room ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Als je een potje met deksel gebruikt, bewaart de room vaak nog een dag of twee langer. Tip: ben je niet zeker of je room nog goed is? Ruik er dan aan.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Je kunt munt altijd invriezen als je hem langer dan een week wilt bewaren . Was en droog de muntblaadjes en doe ze in een diepvrieszak. Je kunt de muntblaadjes ook in stukjes snijden voordat je ze invriest, zodat je ze later makkelijker kunt gebruiken.
Dat klinkt misschien gek, aangezien ze zelf juist vrieskou produceren, maar veel vriezers zijn ontworpen om eten te koelen in een omgeving waar het warm is – boven de 30 graden warm. Bij een 'standaard' vriezer kunnen alle temperaturen onder de 10 graden Celsius ervoor zorgen dat de vriezer niet goed meer werkt.
Eenmaal ingevroren is de worst tot wel 6 maanden houdbaar. De beste manier om een worst te ontdooien is door hem ongeveer 4 uur op kamertemperatuur te laten staan. Als je het sneller wilt ontdooien, kun je het in een kom met koud water leggen en ongeveer een uur laten staan.