Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
In recepten waarin slagroom wordt gebruikt om een gerecht romiger te maken, zou je de slagroom prima kunnen vervangen door kookroom. In een recept waarbij de slagroom wordt gebruikt als topping, kun je het product helaas niet vervangen door kookroom.
Crème fraîche
Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.
Qua smaak en consistentie is een combinatie van half-en-half en boter een van de beste vervangers voor slagroom — het smaakt net als het echte werk. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat half-en-half uit half volle melk en half room, en het vetgehalte ligt doorgaans tussen de 10,5% en 18%.
Nee, slagroom wordt gemaakt van double cream, dat een hoger vetgehalte heeft. Zelfs volle melk heeft een veel lager vetgehalte, waardoor het niet goed zal kloppen.
Kookroom. Kookroom is net zoals slagroom een zuivelproduct en kan goed worden gebruikt als vervanger. Het is namelijk een vergelijkbaar product, alleen bevat de room minder vet.
Klop met de handmixer op de middelste stand in 2-3 min.stijf. De slagroom moet stevig zijn en zijn vorm behouden als je door de kom roert. bereidingstipBij grotere hoeveelheden slagroom kan het kloppen iets langer duren voor de room stevig wordt.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Een makkelijke en lekkere optie is Alpro Op te kloppen. Deze slagroom is gewoon met de mixer op te kloppen en geeft een mooi luchtig resultaat (zelf doe ik er wel wat extra poedersuiker bij). Hij is verkrijgbaar bij grotere Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet, DEEN en Vomar winkels.
Zo doe je dat. Sla jij de slagroom van koemelk liever over? Nou, kokosslagroom is een superfijn vegan alternatief voor gewone slagroom. Met een blikje van deze pure kokosroom klop je in 2 minuten een lekkere bulk met luchtige slagroom die stevig genoeg is voor een lekkere toef.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
In de meeste recepten kun je slagroom gebruiken als vervanging voor slagroom . Er zullen wat veranderingen in textuur en stabiliteit zijn, wat kan resulteren in kleine veranderingen in het eindproduct.
Wil je liever een lichte kwarktaart? Dan kan. Je kunt de slagroom in een kwarktaart vervangen. Gebruik voor een extra frisse en lichte taart 500 ml water en 500 gram magere yoghurt en geen slagroom.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Je kunt Slagyoghurt naturel opkloppen en serveren óf opkloppen in combinatie met 20-30% fruitpuree. Decoreer met vers fruit of granola. Zo serveer je een luchtige yoghurt in een handomdraai! Lekker en puur!
Kookroom is een light-versie van slagroom. Het is hetzelfde product, maar dan met slechts 20 procent vet. In tegenstelling tot volle room kun je kookroom niet stijfkloppen. Vaak wordt deze room gebruikt om soepen en sauzen een romige smaak of meer structuur te geven.
Je hebt room nodig met minimaal 30% vet om het tot een stabiel schuim te kloppen. Als kookroom minder dan dat heeft, dan is het niet mogelijk om het te kloppen. Het is ook niet mogelijk om er gewoon vet aan toe te voegen om het in slagroom te veranderen (je kunt het mengsel niet homogeniseren in een normale keuken).
ALS JE DE MELK NIET VERHIT
Wat gebeurt er als je melkschuim probeert te maken bij een lagere temperatuur dan aanbevolen? Als je de melk opklopt bij 30-40 °C, wordt het onstabiel. Dit betekent dat het resulterende schuim dun zal zijn en dat je verschillende maten luchtbellen bij elkaar ziet komen.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen.
Net als half-en-half is melk een goede vervanger voor slagroom als het wordt gecombineerd met gesmolten boter . Meng 3/4 kop melk en 1/4 kop gesmolten boter voor elke kop slagroom.
Alternatieven voor room
Heb je room nodig om je saus wat voller te maken? Dan kun je meestal ook melk of een romige kaas zoals mascarpone of ricotta gebruiken. Merk je dat de textuur te vast wordt, dan leng je de saus gewoon aan met wat water. Ook lekker in soepen of pureetjes!
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.