Waar komt natriumbenzoaat vandaan? Natriumbenzoaat wordt gesythetiseerd oftewel kunstmatig bereid uit de stoffen benzoëzuur en natriumhydroxide. Deze komen in de natuur voor in de meeste soorten fruit, maar ook in bijvoorbeeld champignons en kruidnagel. Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur.
Professor Piper van de Sheffield University toonde in een studie aan dat natriumbenzoaat zeer schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Het zou cellen beschadigen en zo aanleiding kunnen geven tot ziektes zoals levercirrose en Parkinson, ziektes die eerder geassocieerd worden met overmatig alcoholgebruik of ouderdom.
Je vindt natriumbenzoaat bijvoorbeeld in mondwater, deodorant, shampoo, crèmes, aftershave, billendoekjes, medicijnen, en wasmiddelen. De chemische stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding staat de chemische stof bekend als E211.
Benzoëzuur komt van nature voor in benzoë-gom, maar komt ook voor in honing en zuivelproducten. Het zout, natriumbenzoaat, is wateroplosbaar en is zeer geschikt als conserveermiddel in cosmetica en voeding. Beide ingrediënten remmen de groei van gist en schimmel en hebben ook enigszins antimicrobiële eigenschappen.
Sodium benzoate is een derivaat van natuurlijke stoffen maar kan ook synthetisch gemaakt worden. In natuurlijke en biologische verzorgingsproducten wordt de natuurlijke variant gebruikt. Sodium benzoaat wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, schimmels en bacteriën tegengaat.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
De natuur staat bij ons centraal en is de inspiratie voor onze producten. Weleda is dan ook echt helemaal natuurlijk. 100% natuurlijk. Onze producten bestaan allemaal uit 100% natuurlijke ingrediënten.
Benzoëzuur. In salades en frisdrank zit vaak benzoëzuur. In de gebruikte hoeveelheden is dat conserveermiddel veilig. Alleen in grote hoeveelheden en in combinatie met vitamine C is het schadelijk.
Conserveermiddelen zijn niet slecht voor de gezondheid. Conserveermiddelen in voeding hebben namelijk een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deze toevoegingen goed gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden.
Natriumbenzoaat is een hulpstof die tegenwoordig veelvuldig wordt toegepast. Het witte poeder wordt gebruikt als conserveermiddel tegen gisten, schimmels en bacteriën door de groei ervan tegen te gaan. Je gebruikt ze bij licht zure tot neutrale producten met een maximale pH-waarde van 5.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Groen, smaakvol en gezond
Naast vezels (E460) gaat het om conserveermiddelen, antioxidanten, organische zuren en kleurstoffen zoals vitamine C (E300), citroenzuur (E330), appelzuur (E296), chlorofyl (E140), caroteen (E160a) en lycopeen (E160d).
Er zijn verschillende manieren om E-nummers te maken. Soms worden ze gewonnen uit planten, struiken en bomen. Zo worden bepaalde kleurstoffen gehaald uit planten. Een ander voorbeeld is de zoetstof steviolglycosiden (E960), die met een complex en chemisch proces uit de bladeren van de steviaplant wordt gehaald.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
Herkomst: Natrium-, kalium- en calciumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.
Natuurlijke conserveermiddelen zijn stoffen die van zichzelf de houdbaarheid van een product verlengen. Suiker is daar een goed en veel gebruikt voorbeeld van. Het is een stof die als zodanig in de natuur voorkomt. Bij Natural Spices kun je een breed assortiment houdbaarheidsverhogende hulpstoffen online bestellen.
Kaliumsorbaat…. wat is het precies? Het is een kaliumzout van sorbinezuur, met het E nummer E200-E202. Op natuurlijke basis wordt dit natuurlijk zuur gewonnen van de bessen van de lijsterbes.
Kneipp producten zijn rijk aan hoogwaardige natuurlijke oliën. Natuurlijke oliën zijn ideaal om de huid extra te verzorgen en te beschermen.
Alcohol wordt gebruikt als extractiemiddel voor de bereiding van plantenextracten. Bovendien heeft alcohol een stabiliserende impact op het product. Afhankelijk van de verdunning werkt de alcohol ook desinfecterend.
De hoofdzetel van de Groep is gelegen in Arlesheim (Zwitserland). Wereldwijd telt Weleda zo'n 1.900 medewerkers. De verwerking van de grondstoffen tot cosmeticaproducten en geneesmiddelen gebeurt in de vestigingen in Basel (Duitsland), Huningue (Frankrijk) en Schwäbisch Gmünd (Duitsland).