Heb je rozemarijn in een pot staan? Dan kun je het kruid ongeveer 2 weken bewaren. Als je gedroogde rozemarijn op een droge en koele plaats bewaard, blijft het zeker één jaar goed.
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.
Geprezen als het nieuwe rijstwater, is rozemarijnwater zacht, effectief en ongelooflijk goed voor je haar. Het vermindert haaruitval en stimuleert de groei bij elk gebruik. Je kunt dit product niet alleen thuis maken met essentiële rozemarijnolie of rozemarijnblaadjes, maar het is ook veilig voor alle haartypes.
Gezondheidsvoordelen: Goed voor geheugen
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
Door zijn uitgesproken antioxidantwerking en zijn ontstekingsremmende werking is rozemarijn in staat dit proces af te remmen. Recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende werking.
Rozemarijn stimuleert en verwarmt (psyche, lichaamsweefsels en bloedsomloop), is opwekkend en bevordert doorbloeding, met name het cineoltype. Alle chemotypen kunnen worden ingezet bij hart-circulatiestoornissen, luchtweginfecties, reumatische aandoeningen, slecht doorbloede huid en (chronische) vermoeidheidsklachten.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.
Maak een sterk rozemarijnwater: bijvoorbeeld met drie kleine takjes rozemarijn op een kwart liter water. Maak dit water zoals boven omschreven. Voeg dan voor de houdbaarheid 10 ml wodka toe. Giet alles in een schone fles en was je haar ermee wanneer je zin hebt!
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Maar verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek. Er zijn ook manieren om ze langer te bewaren. Je kunt ze drogen of invriezen.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Drink 2-3 keer per dag een kopje bij slechte eetlust, lage bloeddruk en een slechte bloedcirculatie. Het is een middel voor ouderen om het zenuwstelsel en de spijsvertering te stimuleren en een goede gezondheid te behouden.
Neem een aantal afgeknipte blaadjes rozemarijn, was deze zorgvuldig en kook ze enkele minuten in water. Zeef de blaadjes eruit en voeg wat honing toe als de thee voldoende is afgekoeld. Voor een nog meer stimulerende thee voeg je sap van een halve citroen toe. Voor een thee na de maaltijd kun je er wat kaneel in doen.
De stevige rozemarijn takjes kunnen goed tegen hitte, vwaardoor het vaak in ovengerechten gebruikt kan worden. De smaak doet het ontzettend goed bij brood (denk aan foccacia), met knoflook, op frietjes, met kaas, in soepen en zelfs in de thee.
De voedingswaarde van rozemarijn
Verse rozemarijn bevat veel soorten vitaminen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B6, thiamine, foliumzuur en mineralen zoals magnesium, calcium, koper, ijzer en mangaan.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Zowel de bladeren als de bloemen van de plant zijn eetbaar. De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit. Het wordt als kruid toegevoegd aan zoete gerechten, maar is ook lekker bij vis en vlees.
Voor 750 ml olie heeft u 4 takjes rozemarijn nodig. Vul de pot met koudgeperste zonnebloemolie totdat de rozemarijn onder staat. Laat de pot minstens drie weken staan. U kunt nu de olie zeven met een neteldoek of u kunt de rozemarijn in de fles laten zitten.