Kies wat vaker voor een gekookt ei of kipfilet als alternatief voor rauwe ham of rookvlees. Kies waar mogelijk voor de natriumarme of zoutloze variant van een product. Soepen staan bekend dat ze veel zout kunnen bevatten. Per kom soep al snel zo'n 1,5 gram.
Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Veel eiwitten
Omdat u dialyse ondergaat, zijn zowel dierlijke eiwitten ( rundvlees, varkensvlees, gevogelte, vis en eieren ) als plantaardige eiwitten nuttig om spiermassa te behouden. Het helpt ook infecties te bestrijden en gezonde eiwitniveaus (albumine) in uw bloed te behouden.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet.
Kies voor mager vlees, zoals vers gebraden kalkoen of kip , en kies altijd voor vlees met weinig natrium en nitraat.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees is ook slecht voor uw nieren , maar in mindere mate dan bewerkt vlees. Als u uw nieren wilt beschermen, is het het beste om uw inname van rood vlees te beperken. Probeer in plaats daarvan ten minste een deel van uw rood vlees te vervangen door vis of gevogelte.
Fosfor en zuivelproducten
De meeste zuivelproducten bevatten veel fosfor. Mensen met een nierziekte moeten hun dagelijkse inname van melk, yoghurt en kaas beperken tot ½ kopje melk, of ½ kopje yoghurt of 1-ounce kaas .
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Zo bevatten wildbraad als hertenvlees, eend en bizonvlees in verhouding de meeste eiwitten en kipkluifjes, varkenskarbonade en rib-eye steak de minste.
Eet 1 keer per week vette vis, zoals zalm, sardines en makreel. Vette vis bevat veel onverzadigd vet. Kijk wel uit met gerookte vis en haring: daarin zit veel zout. smeer- en bereidingsvetten Kies zoveel mogelijk voor zachte halvarine of margarine voor op brood.
Het opnemen van fruitsoorten zoals kiwi, citroen, ananas, cranberry en appel in uw dieet kan ook helpen om creatinineniveaus te verlagen. Het handhaven van gezonde creatinineniveaus verbetert niet alleen de algehele gezondheid, maar kan ook een positieve impact hebben op uw vermogen om betaalbare ziektekostenverzekeringen te verkrijgen.
Producten met weinig fosfaat: Groenten, fruit, koek, snoep, suiker, boter en olie. Uw voeding zal altijd fosfaat bevatten. Daarom zijn extra maatregelen nodig en krijgen veel nierpatiënten fosfaatbinders voorgeschreven. Fosfaatbinders zorgen ervoor dat het fosfaat niet meer in het bloed wordt opgenomen.
Kruiden- en groene thee behoren tot de beste dranken voor de gezondheid van de nieren. Kruidenthee zoals pepermunt, kamille, gember en hibiscus zijn hydraterend en bevorderen de nierfunctie. Daarnaast is groene thee rijk aan antioxidanten die gunstig zijn voor de gezondheid van de nieren en het risico op nierstenen kunnen verminderen.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Zalm. Zalm is een van de populairste vissoorten op het menu en is een van de rijkste aan omega-3, vitaminen en mineralen. Het is echter ook van nature rijk aan kalium en fosfor, dus mensen die met CKD leven, moeten niet overdrijven met portiegroottes .
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Magere eiwitten: Kalkoen is een geweldige bron van magere eiwitten, essentieel voor het behoud van spiermassa en algehele gezondheid. Laag in fosfor: Vergeleken met veel andere vleessoorten, bevat kalkoen relatief weinig fosfor, een mineraal dat zich kan ophopen in het lichaam van mensen met een nierziekte .
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Tomaten zijn niet slecht voor de nieren bij mensen met een gezonde nierfunctie. Ze bevatten echter veel kalium, wat problematisch kan zijn voor mensen met chronische nierziekte (CKD).
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.