De verlichting is afhankelijk van wat voor soort koralen je wilt gaan houden. Wanneer je voor softkoralen kiest (leder koralen) dan moet je uitgaan van minimaal 0,6 watt verlichting per liter. Voor steenkoraal ligt dat hoger. Hier moet je uitgaan van minimaal 1,0 watt per liter.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
Voor aquaria met veel planten wordt koel daglicht van 6000K tot 7000K aanbevolen. Ik raad je aan om in ieder geval niet lager te gaan dan 4000K. Je gaat merken dat je vissen en onderwaterwereld veel mooier over komt zo rond de 6500K aan verlichting. En dat is ook en stuk beter voor je aquariumplanten.
ZeewaterForum gebruiker
Wit licht zou maar op 10% ten opzichte van je blauwe licht moeten staan. Geen groen en rood gebruiken, dit is alleen maar goed voor je algen groei. Wil je echt dat je kleuren poppen dan moet je ook UV licht er bij hebben.
Rood en blauw licht
Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
De zon heeft een kleurtemperatuur van 5500 K, terwijl de lampen die meestal gebruikt worden voor zeeaquaria een kleurtemperatuur hebben tussen de 6500 K en 14000 K. Veel blauwer dus.
Ik raad aan je LED-verlichting in je aquarium niet langer dan 8 uur branden. Dat is meer dan voldoende tijd voor de fotosynthese. Laat je de lichten langer branden, dan wordt het behoorlijk moeilijk om CO2 toe te voegen voor die periode en verhoog je dus de kans op algen.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Groen licht voegt voor planten weinig toe en wit licht is er vooral voor ons, omdat wij dat het beste kunnen zien.De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Van laag naar hoog zien wij het als warm licht, kaarslicht effect, via helder wit naar blauw.
Wat voor kleuren lampen.
Planten hebben goed licht nodig,dit kunnen de volgende kleuren zijn: Philips kleur 82, 83, 84 en 89 (aquarelle) of Osram daglicht kleur 10 of 11 of Silvania Aquastar of een speciale aquarium plantenlamp van een ander merk.
Dit is de reden dat meer licht in een aquarium niet altijd beter is! Aquariumplanten hebben licht nodig om te groeien. Gemiddeld is 10 uur licht per dag goed, maar dit hangt sterk af van het soort licht en het soort planten. Begin met 8 uur per dag, verleng dit geleidelijk over een periode van meerdere weken.
We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.
Bij de “Watt per liter” regel tel je de wattages van je lampen op en die deel je dan door de hoeveelheid liters van je bak. Stel: je hebt een aquarium van ongeveer 100 liter met daarop 2x 24w T5-lampen. Dan kom je op een watt/liter van 0,48 uit (100 liter gedeeld door 48 watt).
Met blauw licht bevorderd je juist algengroei. Belichtingskleur is voor planten belangrijk, omdat bij bepaalde kleuren de planten het beste assimileren. In een aquarium is de juiste belichting vooral voor planten van belang. Zowel teveel als teweinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Blauw licht in je aquarium bevordert juist de groei van algen en koraal. Omdat water meer blauw dan rood licht doorlaat, is aquariumverlichting met een blauwe ondertoon ook erg geschikt om diep water na te bootsen.
In essentie gaat het er vooral om dat je planten het optimale spectrum aan kleuren krijgen aangeboden voor de fotosynthese. 6500 Kelvin is hier het meeste geschikt voor. Ook omdat dit nou eenmaal redelijk neutraal licht geeft in je aquarium en plezierig is om naar te kijken.
Om er zeker van te zijn dat je plant een goed gebalanceerd licht-dieet krijgt is een groeilamp met wit licht aan te raden. Daar zitten namelijk alle kleuren in. Je plant maakt bij de groei voornamelijk gebruik van het blauwe en rode lichtspectrum, maar heeft ook licht uit de andere delen van het spectrum nodig.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Gemiddeld hoort de verlichting van een aquarium tussen de 9 en 12 uur aan te staan. Uiteraard is geen enkel aquarium hetzelfde en er zal dus per aquarium gekeken moeten worden naar de juiste hoeveelheid licht. Zet je verlichting op het begin op zo'n 10 uur en kijk vervolgens hoe je aquarium hier op reageert.