Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door.Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Veiligheid. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Nitraat is een stof die voorkomt in groenten, fruit en drinkwater. In het lichaam kan nitraat worden omgezet in nitriet. De stoffen nitraat en nitriet worden verder soms als additief aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of om kleurverlies tegen te gaan.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
Rechtstreekse inname
Het nitriet (aanwezig als HNO2) is in staat om de bacteriecellen binnen te dringen en met bacteriële eiwitten te reageren, zodat allerlei essentiële processen in de bacterie verstoord raken. Ten tweede zorgt nitriet voor een verbetering van de rode kleur van het vlees.
Nitriet kan samen met eiwitten in het lichaam mogelijk kankerverwekkende N-nitrosoverbindingen zoals nitrosamines vormen. Om de vorming van nitriet en nitrosamines zo klein mogelijk te houden, heeft het Voedingscentrum voedingsadviezen opgesteld¹.
Nitraat en nitriet zijn verbindingen die stikstof en zuurstof bevatten. Zowel nitraat- als nitrietmoleculen bevatten één stikstofatoom. Nitriet heeft twee zuurstofatomen, terwijl nitraat drie zuurstofatomen heeft.
Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door.Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat is gesteld op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Dat staat gelijk aan 259 mg nitraat per dag voor een volwassene van 70 kilo.
Hypotensie is een veelvoorkomende bijwerking van nitraten; dit wordt veroorzaakt door dilatatie van arteriën en venen. Dit kan geassocieerd zijn met (reflex)tachycardie, hartkloppingen en soms zelfs een circulatoire collaps. Hoofdpijn wordt veroorzaakt worden door dilatatie van de cerebrale vaten.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven.
In een gemiddelde bietensap zit circa 200 mg nitraat per liter, dit is op basis van onder meer de NEVO tabel. Een glas bietensap per dag kan dus helemaal geen kwaad als het gaat om de nitraatgehalte en bevat verder mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamine C.
Door een teveel aan nitraat kan grondwater onbruikbaar worden als bron voor drinkwater. Daarnaast kan er, door een overvloed van voedingstoffen in het water, eutrofiëring plaatsvinden. Bij eutrofiëring vindt er sterke algengroei plaats.
Drie belangrijke vormen van stikstof in bodem en water zijn: Stikstof in organische stoffen. Ammonium. Nitraat.
De EU (European Union ) waterkwaliteitsnorm voor nitraat is 50 mg/l, dit is gebaseerd op een gezondheidskundig aspect. Dit geldt voor de verbinding NO3. Omgerekend naar stikstof (N) komt dit overeen met 11,3 mg N per liter.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen.
Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Waarom mag je spinazie dan niet twee keer opwarmen? Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen. Bacteriën zijn iets boven kamertemperatuur op hun best.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Snelwerkende nitraten worden gebruikt in plotselinge situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Langwerkende nitraten worden gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen.
Klachten en symptomen
een beklemmende, drukkende pijn op de borst. een zwaar gevoel op de borst. het gevoel dat er een knellende band om de borst zit. de pijn kan uitstralen naar de onderkaak, armen, schouders, rug of maagstreek.
Als dit medicijn de hele dag in uw bloed zit, dan kan het effect minder worden. Elke dag moet daarom een `nitraatvrije` periode bevatten van 8 tot 12 uur, waarin geen of weinig van dit medicijn in uw bloed zit. Tijdens deze 'nitraatvrije periode` is uw hart minder beschermd tegen inspanning.
Bij infecties aan de urinewegen met nitraatreducerende bacteriën (o.a. E.coli, Proteus, Klebsiella en Aerobacter) wordt nitraat in de urine omgezet in nitriet. Foutief-negatief resultaten kunnen voorkomen bij een verhoogd vitamine C in de urine of bij personen die een (nitraat-arm) dieet volgen.
Nitraatarme groente:Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooiekool, snijbonen, sperziebonen, spruiten, snijbonen, tuinbonen, uien, witlof, witte kool, wortelen.
Nitraat zit van nature in water en groenten. Vleeswaren zijn een bewerkt product, net als bijvoorbeeld vla of wit brood. Nitriet wordt tijdens de productie van sommige vleeswaren toegevoegd om een voedselveilig en lekker product te maken. Het Voedingscentrum adviseert bewerkte producten met mate te eten of drinken.