Het is van belang om te zorgen voor een goede voeding van uw moestuin, dit doet u met behulp van moestuin potgrond. Naast water hebben uw groenten en gewassen namelijk ook voeding nodig om goed te kunnen groeien. Onze biologische moestuin potgrond is speciaal voor de toepassing in moestuinen.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf.
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Om een mooie oogst te garanderen heb je een aangepaste potgrond nodig die speciaal is ontwikkeld voor de moestuin: DCM Potgrond Groenten & Kruiden.
Vul je moestuinbak met grond
Een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar is ideaal voor je groenten: Het maakt de bodem kruimelig. Wat ook weer zorgt voor een goede drainage. Je bodem is heel rijk aan organische voedingsstoffen.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
"Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien." Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval. Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem van je tuin. Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Een stevige, duurzame bak gaat LANG mee
Een moestuinbak staat altijd buiten, en heeft daar veel te verduren. Denk aan regen, zon, hitte, kou. Bovendien is de mix altijd vochtig, en ook dat is een uitdaging. Daarom gebruiken wij voor de MM-hero's en bamboe bakken (bijna) onverwoestbaar materiaal.
Moestuinbak als plantenbak
Een plantenbak moet minstens 30 cm diep zijn om voldoende grond te hebben voor de wortels van de planten. Je moet er ook voor zorgen dat de bak niet te veel in de wind staat, want dit kan de planten uitdrogen of beschadigen.
Moestuingrond kopen bij Welkoop
Je kunt de moestuingrond online bestellen of kopen in een van onze Welkoop-winkels. Voor professionele tuinders is de moestuingrond van Welkoop er ook op pallets.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Kan ik potgrond en tuinaarde mengen? Ja, dit kan soms voordelig zijn, afhankelijk van je specifieke plantbehoeften. Hoe vaak moet ik potgrond vervangen? Het wordt aanbevolen om potgrond jaarlijks te vervangen om de voedingsstoffen te vernieuwen.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen. Tuinaarde bevat veel organisch materiaal en bevat een deel compost wat als het ware als voeding dient voor het gras.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Want hoewel ze goed op elkaar gelijken hebben ze allebei andere eigenschappen. Zaaigrond wordt gebruikt om in te zaaien of te stekken, potgrond daarentegen gebruik je dan weer om in te planten.
Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen, maar net zo goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is.
Dat is de beste manier om het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Zo spaar je ook jouw rug en veel energie. Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed. Je kunt er meteen in zaaien en planten.
Je kunt nu zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (eerst nacht in lauw water weken) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm.