Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Als werkgever mag je alleen een verbod op nevenwerkzaamheden afspreken als jij hiervoor een gegronde reden hebt. Zo'n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet.
Monitoring van personeel is ook niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten daarbij wel rekening houden met de privacy van de werknemers. Hun recht op privacy geldt namelijk net zo goed op de werkvloer als daarbuiten. Werkgevers mogen daarom hun werknemers niet zomaar volgen.
Voorheen was een verbod op nevenwerkzaamheden niet in de wet geregeld en kon je als werkgever een nevenwerkzaamhedenbeding gewoon afspreken. Maar per 1 augustus 2022 is dit veranderd en moet je als werkgever een goede, objectieve reden hebben voor een verbod op nevenwerkzaamheden.
Met een concurrentiebeding zorg je ervoor dat een werknemer niet bij de concurrent gaat werken als hij bij jou stopt. De voorwaarden in zo'n beding mogen echter niet onredelijk zijn en moeten duidelijkheid geven over wat wel en niet mag.
U kunt in principe niet onder uw concurrentiebeding uitkomen. Maar probeer altijd eerst met uw werkgever te praten over het veranderen of vernietigen van uw concurrentiebeding. Wil uw werkgever niet vrijwillig meewerken, dan kunt u de rechter vragen het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen.
Het concurrentiebeding mag er niet voor zorgen dat je onbillijk benadeeld wordt als werknemer. Ofwel zo streng zijn waardoor je nooit meer ergens kan werken en bijvoorbeeld je vak kunt uitoefenen of elders aan de slag kunt met grote verbeteringen voor jou als persoon.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Nevenwerkzaamheden zijn alle werkzaamheden die u verricht naast uw eigen functie en die daarvan losstaan. Of u daar nu wel of geen vergoeding voor ontvangt, er veel of weinig tijd aan kwijt bent of dat u de werkzaamheden vaak of incidenteel uitvoert: in alle gevallen is er sprake van nevenwerkzaamheden.
In beginsel mag een medewerker nevenwerkzaamheden verrichten, dat wil zeggen naast zijn werk ander werk uitvoeren. Dit wordt in de praktijk vooral gedaan door parttimers, hoog geschoolde medewerkers en medewerkers in bepaalde sectoren zoals het onderwijs.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Als u meerdere werkgevers hebt, dan betaalt u misschien te weinig loonbelasting. Dit kan ook voorkomen bij 2 uitkeringen. Of een uitkering en een baan.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
U heeft recht op vrije arbeidskeuze en u kunt bij meerdere werkgevers werken, of u combineert een baan met een eigen bedrijf. Toch kan uw werkgever hier bezwaar tegen hebben. Bekijk hier de meest gestelde vragen over het combineren van twee banen.
Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die vrijwel geheel naast een baan of studie plaatsvinden. Hierbij kun je dus denken aan vrijwilligerswerk, maar ook een eigen bedrijf runnen, bloggen, of een bestuursfunctie tijdens de studie zijn nevenactiviteiten.
Kort gezegd zijn het onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan of studie doet. Een nevenactiviteit is dus per definitie parttime. Het kan gaan om enkele uren per maand, maar ook om enkele dagen per week.
Wat is een relatiebeding? In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.
Soms duurt het lang voordat een werknemer een nieuwe baan vindt na het krijgen van ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Gelukkig komt het ook voor dat de werknemer al tijdens de onderhandelingen over het ontslag een nieuwe baan vindt. In dit geval is de werknemer verplicht om dit te melden aan de werkgever.
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur.
Als de tweede baan geen vrijwilligersbaan is, betekent twee banen ook dat u twee inkomens hebt. Gedurende het jaar wordt een tweede inkomen veel zwaarder belast dan wanneer er één inkomen is. Dat komt door de hogere loonbelasting die u bij de tweede werkgever betalen moet.
Nee, het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
Tweede baan niet zwaarder belast dan andere baan
Ook al lijkt het alsof je meer belasting betaalt over je tweede baan, je wordt niet benadeeld door de Belastingdienst en betaalt niet meer belasting dan een ander die met één baan hetzelfde jaarsalaris verdient als jij met twee banen.
Is een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst nog van deze tijd? Sinds 2015 is een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst alleen nog maar geldig bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen voorzien van een schriftelijke motivering.
Toch is een concurrentiebeding niet altijd waterdicht… Bij veel bedrijven wordt in het arbeidscontract een concurrentiebeding opgenomen. Dit beding houdt in dat werknemers een verbod krijgen om na het eindigen van het contract hetzelfde werk te doen bij een andere werkgever.
Ook volgt uit de rechtspraak wel dat een concurrentiebeding met een duur langer dan 1 jaar, in de regel niet in stand blijft en in duur wordt teruggebracht, tenzij er zwaarwegende omstandigheden voor een dergelijke langere duur door werkgever kunnen worden aangevoerd.