Koudschuim is een goede vulling voor topmatrassen. Je vindt deze schuimen in goede matrassen, autostoelen en de betere bankstellen. Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim.
Wat is een goed dekmatras? Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Een koudschuim topper biedt ondersteuning en ventilatie, een traagschuim topper vormt zich naar jouw lichaamswarmte, een latex topper zorgt voor vernieuwing als je matras wat ouder is en een splittopper bied je een ideale oplossing bij een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Heb je iets meer vering nodig om in de juiste slaaphouding te liggen, is traagschuim een goede keuze. Wil je juist meer veerkracht en hecht je waarde aan een goede ventilatie? Dan kun je beter kiezen voor een koudschuim topmatras. Zorg ervoor dat je een topper kiest die bij jouw lichaam en wensen past.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Een watergel topper, ook wel feelfresh genoemd, is een uitstekend alternatief voor traagschuim. Het is soepel en heeft drukverlagende eigenschappen. Echter waar traagschuim minder goed ventileert, doet een gel topper dit wel. Een echte aanrader bij rugklachten.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
Om de levensduur van je (top)matras te verlengen, adviseren we om je (top)matras eens in de vier weken te draaien, te keren en te luchten. Dit is met uitzondering van onze Alpina en Nightline matrassen: deze draai je alleen van hoofd- naar voeteneinde.
Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Een Talalay® latex topdekmatras is geschikt voor alle bedbodems. Bij een Talalay® latex topper is de kans op kuilvorming nihil.
Een koudschuim topper heeft vaak een open structuur waardoor het goed ventileert en een goede vochtregulatie heeft. Ook veert dit type topper goed. Het voordeel van koudschuim is ook dat het niet of nauwelijks schimmelt. Koudschuim toppers worden ook wel HR-topdekmatrassen genoemd.
Welke toppers voor zijslapers? Als zijslaper kun je het beste een topper kopen die speciaal geschikt is voor zijslapers. Een topper voor zijslapers mag iets inzakken bij de schouders en heupen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Als zijslaper kun je het beste een traagschuim of gel topper kopen.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.
Een topper wordt vaak gezien als een tussenoplossing wanneer een matras niet meer lekker ligt. Echter is het beter om een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras aan te schaffen wanneer u overweegt om een topper te nemen. Een topper gaat namelijk niet helpen wanneer er al een kuil in uw huidige matras zit.
Kuilvorming houdt, simpel gezegd, in dat er een kuil ontstaat in uw matras. Dit kan ontstaan bij verouderde of kwalitatief laagwaardige matrassen. Dit fenomeen ontstaat door dagelijkse belasting van het matras door onder andere lichaamsgewicht, vochtverlies en temperatuurverschillen.
De antislip onderlegger voor het matras is de beste keuze voor een topper die verschuift. Het is dé manier waarop je voorkomt dat de boxspring topper verschuift, waardoor je er niet goed op zou kunnen slapen. In plaats daarvan creëer je een stevig en stabiel bed, ook als jullie twee losse matrassen gebruiken.
Om de topper te draaien, leg je de topper eerst dwars op je bed. Daarna draai je de topper nog een kwartslag zodat het hoofdeinde het voeteinde wordt en andersom. Zowel koudschuim- als traagschuim toppers kan je draaien.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt?
Een dikke topmatras met visco-schuim (ook vaak traagschuim genoemd) kan er voor zorgen dat je matras niet langer hard aanvoelt. Traagschuim is een drukverlagend materiaal, dat ervoor zorgt dat je contouren en gewrichten goed tot zeer goed worden opgenomen in de toplaag, zonder tegendruk.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Een goed matras voor rugklachten persoonlijk en hangt af van de verschillende factoren. Over het algemeen wordt traagschuim gezien als het beste materiaal voor rugklachten. Daarnaast zijn matrassen met comfortzones (pocketvering matrassen) ook goed, omdat de individuele pocketveren met je lichaam meebewegen.