Zo moet jouw werkgever vooraf verwittigd worden en moet je de dag afwezigheid gebruiken waarvoor hij bestemd is. Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen.
Rouwverlof: klein verlet bij overlijden
Van de partner of van een kind van de werknemer of van de partner: 10 dagen. De eerste 3 dagen zijn verplicht op te nemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis.
In principe kan elke werknemer aanspraak maken op klein verlet. De lijst van gebeurtenissen waarvoor klein verlet aangevraagd kan worden, vallen eigenlijk samen met keerpunten in je persoonlijke leven: je kindje dat geboren wordt, je trouwdag of die van een naast familielid, overlijden in je familie.
Klein verlet bij een huwelijk
De medewerker heeft recht op afwezigheidsdagen voor zijn eigen huwelijk. Het aantal vrije dagen voor dit klein verlet verschilt per sector, meestal zijn het twee dagen, maar ook drie dagen omstandigheidsverlof komt voor. De medewerker mag zelf kiezen welke dagen hij vrij wil zijn.
Wat is het verschil tussen sociaal verlof en klein verlet? De regeling rond sociaal verlof is er voor onverwachte zaken.Klein verlet is er voor een geplande afwezigheid voor volgende situaties:Huwelijk van de medewerker zelf of kinderen.
Sociaal verlof is een recht van de werknemer. Dit betekent dat (mits je de juiste bewijsdocumenten voorlegt) je werkgever je dit niet kan weigeren.
Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.
KORTOM • Als een werknemer in die omstandigheden klein verlet vraagt, moet hij bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet. Je kan van je werknemer geen attest van de begrafenisondernemer eisen. Andere bewijzen – zoals een overlijdensbericht – zijn voldoende.
Voor wie? Deeltijdse werknemers hebben recht op dezelfde vrije dagen als wie voltijds werkt. Deze moeten worden opgenomen op dagen en tijdvakken die samenvallen met de dagen en tijdvakken waarop zij normaal gezien zouden hebben gewerkt.
Toegestane afwezigheid (of verlof zonder wedde, wat hetzelfde is) kan alleen maar als het aangevraagd wordt door de werknemer. Dus nooit op vraag van de werkgever. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de vraag van de werknemer komt.
Sociaal verlof krijg je voor elke onvoorziene gebeurtenis die een noodzakelijke en dringende tussenkomst vereist. Hieronder verstaan we: Ziekte, ongeval of een ziekenhuisopname van een partner of iemand die onder hetzelfde dak woont (bijvoorbeeld een inwonend familielid).
In de meest gevallen staat in de CAO dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' betekent dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de 2e graad (zoals grootouder, broer, zus of kleinkind) heeft een medewerker recht op twee dagen verlof (dag van overlijden en dag van begrafenis of crematie).
Je hebt ook recht op klein verlet op de dag van het huwelijk als je vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder of een kleinkind trouwt. Ben je getuige op het huwelijk van een collega of vriend, dan volstaat dat integendeel niet om aanspraak te kunnen maken op klein verlet.
Hoeveel dagen je krijgt, hangt bovendien af van de familieband die je had met de overledene. Na het overlijden van een kleinkind, een grootouder of een broer heb je bijvoorbeeld recht op één dag, of twee dagen als die persoon bij je inwoonde.
vanaf de dag van het overlijden tot de dag van de begrafenis). Indien echter verlof gepland was voor die dagen, zoals in deze case, heeft de werknemer geen recht meer op klein verlet. Klein verlet wordt dus enkel toegestaan als de werknemer normaal moet werken op de dag waarop hij afwezig wenst te zijn.
NEEN, afzien van vakantiedagen is niet mogelijk. Werknemers kunnen in geen geval van tevoren afzien van de wettelijke vakantiedagen waar zij recht op hebben. Wanneer een werknemer geen aanstalten maakt om zijn vakantie op te nemen of er van afziet, wil dat niet zeggen dat de werkgever ze niet moet toekennen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
De wet voorziet in twee vormen van onbetaald verlof waarop werknemers wettelijk recht hebben, namelijk ouderschapverlof en langdurend zorgverlof. Voor andere dan de hiervoor genoemde vormen van onbetaald verlof bestaat geen wettelijke basis. Over een sabbatical kun je zelf afspraken maken met je werknemer.
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Geen klein verlet
Een oproeping bij de notaris is geen reden van klein verlet.
Rouwverlof betaald of niet? De dagen van je rouwverlof zijn betaalde afwezigheidsdagen van klein verlet. Dit betekent dat je als werknemer de eerste 3 dagen een gewaarborgd loon krijgt wegens ziekte.
Nergens in de wet vind je regels terug over de omstandigheden en redenen waarmee een werkgever verlof mag weigeren of al toegestane vakantie kan intrekken. Algemeen geldt dat de weigering of intrekking van vakantie door een werkgever in proportie moet staan tot de gevolgen die dit heeft voor de werknemer.
U moet uw werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen van uw afwezigheid. U hebt maximaal 10 kalenderdagen per jaar recht op verlof om dwingende redenen. U kunt daarvan gebruikmaken bij ziekte van uw kind, bijvoorbeeld, maar ook om een andere dringende reden, zoals een onder water gelopen kelder.
Als uw kind ziek is geworden, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. U meldt het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever.