U kunt hooi- en strobalen het best in de schuur opslaan, zodat u ze bij slecht weer niet beschadigen of te vochtig worden. Als u de balen binnen bewaart, zorg er dan voor dat het dak niet lekt en dat er een goede ventilatie is. Bedek de grond van uw binnenopslag met een zeil of laat een laag resthooi liggen.
Het beste is om hooi droog te bewaren in een loods, zoals een hooischuur. Wanneer het hooi nat wordt is de kans op schimmels groot met als resultaat dat het hooi niet meer gevoerd kan worden. Let daarbij ook op eventuele ongedierte.
Voordroog maaien en hooien
Deze wordt veroorzaakt door bacteriën, waarmee de houdbaarheid wordt vergroot. Door het hoge vochtgehalte (ca. 25-30% vocht) kan een aangebroken baal kuil gaan schimmelen. Zorg ervoor dat een aangebroken baal voordroogkuil binnen 4 à 5 dagen wordt verbruikt.
Geef bij voorkeur nooit hooi dat ouder is dan 1 jaar.Daarna is het niet plotseling slecht geworden, maar word de kwaliteit en voedingswaarde wel echt behoorlijk minder. Per maand gaat ongeveer 5% van de voedingswaarde van hooi verloren.
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.
Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.
Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Het beste is om één portie in een speciekuip of bijv. badkuip onder te dompelen in het water en direct weer eruit halen en uit laten lekken.
Hooi wordt geconserveerd door flink drogen (DS 80-85%), haylage is relatief lang gedroogd maar ook in plastic verpakt (DS 75%-80%) en voordroog of paardenkuil is wat zuurder en met een hoger vochtgehalte (DS 60-75%). Koeienkuil is niet geschikt voor paarden. Het is vaak natter, zuurder en bevat meer energie en eiwit.
Hooi kan, net als (voordroog)kuilgras, ook gewikkeld worden in plastic. Het beste is om dit direct tijdens het oogsten te wikkelen onder droge omstandigheden. Als het hooi enige tijd na oogsten onder vochtige omstandigheden wordt gewikkeld, dan is het mogelijk dat er condens in het pak komt en dit gaat schimmelen.
Voedingswaardes. De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
Balen die buiten liggen kunnen niet langer dan één jaar worden gevoerd, daarna loopt de kwaliteit snel terug. Bewaar balen die u langer wilt gebruiken daarom altijd uit de zon. Hooi en voordroog kunnen zo'n 4-6 weken na de oogst bemonsterd worden voor het bepalen van de voederwaarde en kwaliteit.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
Wanneer de grootste kans op Hooibroei
Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht en dus met zuurstof. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.
Hooi en voordroog (in folie verpakt) bevatten gemiddeld 10% suiker. Een paard van 500 kg kan ongeveer 15 kg hooi eten op een dag, dat betekend 1,5 kg suiker!! Dit kan leiden tot overgewicht maar heeft ook een negatieve invloed op andere ziekten en aandoeningen.
Dit kan een gewoonte zijn, er zijn paarden die dit hun hele leven doen en verder geen medische klachten hebben. Toch zijn er ook paarden waarbij een medische reden de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld door het hooi te soppen in water, wordt het hooi zachter en gemakkelijker te kauwen.
De bekendste vergiftiging in hooi of kuilgras is die door giftige planten, zoals Jacobs- kruiskruid. Het wordt in het gras niet snel door paarden gegeten, maar in hooi en kuilgras eet het paard het wel op. Bij sectie kun je de gifstof niet aantonen, maar wel in hooi of kuilgras.
Hooi was eeuwenlang economisch net zo belangrijk als de benzine nu. Goed hooi betekende sterke paarden en die waren onmisbaar voor alle transport. Het hooi uit de IJsseldelta ging met schepen vol het land in, bijvoorbeeld naar de Koninklijke Stallen, het leger, en naar de postkoetsen.
Kwalitatief goed ruwvoer (hooi of kuil) ruikt lekker (niet muf/schimmelig/rot), heeft een frisse kleur. Een mooi droge kuil voelt iets zachter aan dan hooi en ruikt iets zuurder, verder zijn de verschillen voor een leek nauwelijks waarneembaar.
Stapel ze niet te dicht op elkaar, zodat er wat lucht tussen de balen kan komen. Houd het hooi en stro uit de buurt van vrachtwagens, machines, warmtebronnen en brandversnellers zoals benzine. Als u buiten stapelt, zoek dan een open, goed gedraineerde en zonnige plek.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Meteen schudden na het maaien levert flinke (droog)winst op, vooral bij vroeg maaien. Deze winst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent. Bij vroeg maaien is het gemaaide gewas de tweede dag droger dan bij laat maaien. Kneuzen maakt geen verschil in droogsnelheid.