Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Heb je een blok kaas over? Dan kun je alles raspen en in de diepvries bewaren.
Bewaar de kaas in de vriezer: Leg de container of vriezerzak met de geraspte kaas in de vriezer. Op deze manier kunnen de meeste geraspte kazen tot 6 maanden worden bewaard, al is dit wel afhankelijk van het soort kaas.
Bewaar geraspte kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in een doosje en bewaar de geraspte kaas onderaan in de koelkast.
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Vries je kaas niet in
Invriezen kan de textuur en smaak van de kaas veranderen. Als je toch kaas wilt invriezen, zorg er dan voor dat de kaas goed is ingepakt in plastic folie en een luchtdichte zak om vriesbrand te voorkomen.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Boter kan je bijvoorbeeld zonder problemen invriezen. Gezouten boter blijft tot wel 6 maanden goed; ongezouten boter kan je tot 3 maanden bewaren.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Allereerst: kijk, ruik en proef na de verstreken datum of het product nog goed is. Dat is de eerste stap, ongeacht of de verpakking al open is gemaakt of niet. Zo kan geraspte kaas soms tot twee maanden (of zelfs langer) houdbaar blijven na de THT-datum.
Want beschimmelde kaas is enerzijds een delicatesse, anderzijds een gevaar. Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten.
Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Een kelder is daarom ook een goede plek, mits het geen vochtige kelder is. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Wat kan ik invriezen? Verse melk: verse melk kan worden ingevroren. Verse melk moet vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt. Room: verse room/gefermenteerde room (zure room, crème fraîche, etc.)
Toch kan je een leverworst zelfs invriezen, vertelt slager Dantuma. "Als je hem wat langer wil bewaren, kun je hem het beste in de vriezer doen. Hij wordt dan wel bruin, maar als hij weer ontdooit wordt hij wel weer mooi."
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.