Wie werden er gevangen gehouden in de Bastille?

In de bestorming zelf waren 98 aanvallers en maar één verdediger gedood. Gouverneur De Launay werd echter gevangengenomen en in een gewelddadige optocht naar het Hôtel de Ville gesleurd. Voor het Hôtel begon een discussie over zijn lot. De gekwelde De Launay, die al ernstig geslagen was, riep echter 'Genoeg!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wie waren betrokken bij de bestorming van de Bastille?

Frankrijk herdenkt de Bestorming van de Bastille nog ieder jaar, op quatorze juillet. Op 14 juli 1789 werd deze gevangenis in Parijs door de burgerij bestormd. Het kasteel met acht torens stond symbool voor de gevestigde orde. De bestorming van het kasteel luidde het begin van de Franse Revolutie in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historiek.net

Wat is er gebeurd met de Bastille?

Vandaag is het quatorze juillet (14 juli), de nationale feestdag van Frankrijk. Op die dag in 1789 werd in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd en overgenomen door "het volk". Die bestorming wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anderetijden.nl

Waarom bestormde men de Bastille?

Intussen ging ook het gerucht rond dat de soldaten van de koning Parijs zouden gaan aanvallen, omdat Lodewijk een klein leger buiten Parijs had staan om een mogelijke opstand te kunnen neerslaan. Om wapens te bemachtigen, werd daarom op 14 juli 1789 de gevangenis de Bastille bestormd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Hoeveel mensen zaten er in juli 1789 in de Bastille?

De Franse Revolutie brak uit op 14 juli 1789:

Op 14 juli trokken zo'n 20.000 Parijzenaren naar de gevangenis La Bastille om het munitiedepot in de kelder te plunderen. De directeur, markies de Launay, capituleerde op voorwaarde dat niemand gewond zou raken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historianet.nl

Storming the Bastille (July 14, 1789)

42 gerelateerde vragen gevonden

Wie kwamen er onder de guillotine?

Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd. Hijzelf onderging dit lot na een staatsgreep op de 9e Thermidor van het jaar II (= 27 juli 1794), samen met 23 aanhangers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historiek.net

Waarom is het Franse volk in opstand gekomen?

De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op canonvannederland.nl

Waarom 14 juli?

Enerzijds herdenkt 14 juli het begin van de Franse Revolutie op 14 juli 1789. De bestorming van de Bastille was het startsein en het meest symbolische moment van de Franse Revolutie, gemarkeerd door grote opstanden van het Franse volk tegen de absolute macht van Koning Lodewijk XVI.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.france.fr

Wat is er gebeurt op 14 juli 1789?

14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.ambafrance.org

Wat is de terreur van Robespierre?

De man achter de revolutionaire Terreur, Robespierre, werd zelf geëxecuteerd nadat hij duizenden mensen de dood in had gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historianet.nl

Wie waren de belangrijkste personen in de Franse Revolutie?

Terms in this set (7)
  • Lodewijk XIV. koning van frankrijk van 1638 tot 1715. ...
  • Lodewijk XVI. koning van frankrijk van 1774 tot 1792, werd onthoofd tijdens de revolutie.
  • marie-antoinette. koningin van frankrijk en vrouw van lodewijk XVI. ...
  • robespierre. ...
  • napoleon bonaparte. ...
  • lodewijk napoleon. ...
  • lincoln.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quizlet.com

Welke Franse koning werd onthoofd?

Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nporadio1.nl

Waarom is Robespierre onthoofd?

Robespierre zou als een soort hogepriester optreden. Dit festival viel door een regenbui in het water. Toen op 26 juli 1794 Robespierre een nieuwe golf van terreur wilde aankondigen, werd hem het woord ontnomen. Hij werd gevangengezet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Wat is de oorzaak van de Franse Revolutie?

De staatsschulden rond 1788-1789 waren een aanleiding, maar ook de hongersnood in 1788, waarbij de graanprijzen enorm stegen. Verder was er al sinds de jaren 1750 een pamflettenstrijd gaande waarbij het absolutisme en de vermeende wreedheid van de Franse koning breed uitgemeten werd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historiek.net

Wat was het doel van de Franse Revolutie?

De Franse Revolutie (1789–1799) was een invloedrijke politieke omwenteling waarbij de absolute monarchie die Frankrijk ongeveer twee eeuwen had geregeerd werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat gebeurde er op 17 juni 1789?

De Assemblée nationale ontstond op 17 juni 1789, tijdens een vergadering van de Franse Staten-Generaal (standenvergadering). De Derde Stand verklaarde dat zij het volk vertegenwoordigde en riep zichzelf uit tot de Assemblée nationale (Nationale Volksvergadering).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe begint een revolutie?

Tot aan de moderne tijd, ongeveer de achttiende eeuw, was het doel van revoluties vooral het rechtzetten van onrecht. Men wilde terug naar een geïdealiseerde oude tijd. Het woord revolutie betekende oorspronkelijk herstel, terugkeer. Maar in de moderne tijd begon men te geloven in een betere wereld, in vooruitgang.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op frankmulder.info

Is 14 juli een vrije dag in Frankrijk?

14 juli is in Frankrijk een nationale feestdag omdat op die dag in 1789 de Bastille-gevangenis werd bestormd, het begin van de Franse Revolutie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op evofenedex.nl

Is er vuurwerk in Parijs?

Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wegwijsnaarparijs.nl

Hoeveel kerstdagen heeft Frankrijk?

25 december, Noël, kerstmis. Frankrijk kent alleen eerste kerstdag, dus 26 december is een normale dag en zijn de winkels weer open. De meeste Fransen hebben op de avond van 24 december hun kerstdiner waarbij er heel veel oesters en foie gras gegeten wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dorpenfrankrijk.nl

Wat is er op 8 mei in Frankrijk?

Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op interlingua.nl

Wat was de bijnaam van Lodewijk de 14e?

Louis XIV (Louis Quatorze, Lodewijk de Veertiende) was koning van Frankrijk van 14 mei 1643 tot 1 september 1715, wanneer hij sterft. Zijn geboortenaam is Louis Dieudonné (5 september 1638 - 1 september 1715) en tot zijn bijnamen behoren Louis Le Grand (Lodewijk de Grote) en le Roi Soleil (de Zonnekoning).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zilver.nl

Welke drie standen waren er in Frankrijk?

Standen. In de 18de eeuw kende Frankrijk drie standen: de adel (baronnen, hertogen), de geestelijkheid (de kerk) en de burgerij (Derde Stand). De burgerij klinkt als de gehele bevolking, maar dat viel tegen. Het gewone volk had namelijk helemaal niets te vertellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Wie was de koning tijdens de Franse Revolutie?

Lodewijk XVI van Frankrijk (Versailles, 23 augustus 1754 – Parijs, 21 januari 1793) regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1789 en daarna als koning der Fransen van 1789 tot 1792.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen