Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Gekruid/gemarineerd vlees en vis
Katten mogen geen vlees of vis dat gekruid of gemarineerd is. Kruiden en marinades bevatten vaak ui en/of knoflook en dat bevat een stof die de rode bloedcellen van je kat kan beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Commercieel kattenvoedsel bevat gewoonlijk een grote verscheidenheid aan vlees. Varkensvlees is echter meestal uitgesloten. Toch kunnen katten in feite varkensvlees eten, maar alleen met mate en minder vaak dan andere vleessoorten.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Conclusie: De herinneringsduur van katten aan hun baasje
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Het voeren van rauw vlees aan honden en katten kan echter risico's met zich meebrengen zoals voedingsfouten door overmaat of tekorten van nutriënten. Daarnaast kan de aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees leiden tot infecties bij dier en mens.
Maar hoewel tonijn niet op de lijst van giftige voedingsmiddelen voor katten staat, kan tonijn die bedoeld is voor mensen gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten. Hoewel een enkel hapje geen kwaad kan, is het beter als ze helemaal geen tonijn eten.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
Ze hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die voornamelijk in vlees voorkomen, zoals taurine, een aminozuur dat essentieel is voor hun hart, gezichtsvermogen en algehele gezondheid. In principe is biefstuk – een vorm van vlees – dus geen slechte voedingskeuze voor katten.
Gevogelte, lamsvlees, rundvlees, konijn en groot wild zijn allemaal geschikt. Je mag geen rauw varkensvlees of wild zwijn gebruiken; deze soorten vlees zijn problematisch voor het kattenorganisme. Voor vers gemaakt kattenvoer kun je ingewanden en organen zoals lever of hart evenals spiervlees gebruiken.
De volgende vruchten zijn veilig voor katten en moeten op dezelfde wijze worden bereid als die voor honden: Appels (geschilde appels zijn mogelijk makkelijker te verteren) Bananen.
Ja, jouw kat mag gerust af en toe een ei eten. Ook dit zijn dierlijke eiwitten en dus goed voor jouw harige vriend. Af en toe wat ei als snack kan dus prima, zeker in combinatie met je normale kattenvoer.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.