Gesneden groente is altijd een goed idee voor bij het gourmetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reepjes paprika, plakjes courgette en aubergine, champignonschijfjes en uienringen. Ook vleesvervangers zijn geschikt voor op het gourmetstel.
Verschillende soorten vlees, vis en groenten zijn hierbij onmisbaar. Bij de 'Hollandse' gourmet wordt dit vaak aangevuld met (stok)brood, sauzen, ei en (pannenkoek)beslag. Gourmetten is bij ons onlosmakelijk verbonden met familie, gezelligheid en de feestdagen.
Bedenk voordat je gaat gourmetten hoeveel vlees per persoon je ongeveer nodig hebt. De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram.
Het gewicht bedraagt 250 gram per persoon. Prijs: € 8,95 per persoon.
Gourmet | Gourmetschotel p/p 300gr | € 6,92.
Goede opties voor in een gourmetschotel zijn aubergine, paprika en champignons. Maar ook fruit kun je lekker bakken, zoals ananas of perzik. En de echte durfal grilt wat druiven voor bij een kaasje. Voor de vegetariërs kun je groenteburgers in stukjes snijden, blokjes tofu of tempeh marineren en wat halloumi snijden.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Zoveel gram vlees heb je per persoon nodig
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon.
Je kunt dan het beste kiezen voor gewone olijfolie of vierge olijfolie. Het Voedingscentrum raadt bakken in extra vierge olijfolie af, omdat er bij verhitting van extra vierge olie ongezonde stoffen kunnen ontstaan. Nog een nadeel van gourmetten in olie: het kan flink gaan spetteren!
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht.
Zet de steengrill op een stevige, vlakke ondergrond. Strooi een beetje zout op de hete plaat en leg hier het vlees op. Wacht 2 tot 3 minuten tot de onderkant van het vlees bruin is gebakken. Je kunt het vlees nu makkelijk van de plaat verwijderen en omdraaien.
Hou rauw en gaar vlees apart. Dit geldt ook voor vis. Gebruik een aparte vork om het vlees (vis) op de plaat te leggen. Zorg ervoor dat je (gemalen) vleessoorten als hamburger en gehakt goed doorbakt en schroei vlees dat medium gebakken het lekkerst is, snel dicht.
Koop daarom een gevarieerde gourmetschotel bij ALDI, of stel hem helemaal zelf samen. In de gourmetschotel van ALDI vindt iedereen wel iets lekkers, ook de kleine lastige eters.
Lekker voor bij de barbecue, gourmet of als hapje tussendoor. Voor bij de barbecue, gourmet etc. is 200 gram per persoon vaak voldoende. Als hapje tussendoor is het advies om een grotere portie (ca 300 gram) per persoon te bestellen.
Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…) Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Wat is steengrillen? Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.