Taugé is de ontkiemde mungboon. Deze boon staat ook bekend als katjang idjoe of 'groene boon'. Taugé wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's.
Taugé bestaat uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. De groente wordt in de Indische en Chinese keuken veel gebruikt en is lekker in gerechten.
Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel groene bonen genoemd. Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of tjapar (Surinaams-Nederlands), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's.
De naam taugé komt van het Indonesische woord spruit of kiem. Die naam hebben ze, doordat het een ontkiemde mungboon is.
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen. Ze groeien uit hun jasje. Nu spoel je het water weg en spoel je de bonen even af met koud water.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Sojascheuten reserveren | Albert Heijn.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
Radijskiemen zijn een kiemgroente, net als taugé en alfalfa. Deze groenten hebben wat gemeen: de lekker pittige smaak en de hoge voedingswaarde. Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad. Ze hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak als radijsjes.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. De groente wordt in de Indische en Chinese keuken veel gebruikt en is lekker in gerechten met bijvoorbeeld ui, knoflook, prei, champignon of ei. Met Chinese kool, paksoi, sperziebonen, lente-ui, radijs of paprika smaakt taugé ook heerlijk.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli.
Laat taugé uitlekken in een vergiet. Reken als groente op ongeveer 100-125 gram per persoon. Taugé is vooral geschikt voor roerbakken en stoven in combinatie met andere groenten zoals kool, ui, prei, tomaat en paprika. Overgiet taugé snel met kokend water en daarna met koud water voor toepassing in salades.