Voor wie het niet weet: een jos brinkie is een frikandel met satésaus. Een gezin uit Eindhoven is woensdagavond naar Maaskantje afgereisd om nog één keer een frietje te eten in de bekende snackbar.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Een patatje kapsalon
De viandel, een variatie op een frikandel, afkomstig uit Vianen en een patatje oorlog kennen we allemaal wel. Maar heb je wel eens gehoord van een patatje Paay (zonder curry), een rupsband met modder (Mexicano met pindasaus) of een 'open ruggetje' (broodje frikandel)?
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
In een Zuid-Hollandse snackbar bestel je een patatje flip als je patat met mayonaise en pindasaus zónder uitjes wilt.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij.
Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar 't Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh! Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids.
Inmiddels is het een bekende uitspraak: “wie is hier nou de snackbar, gij of ik?”. Deze in sommige kringen misschien wel legendarische uitspraak prijkt inmiddels op mokken, autostickers en t-shirts en is afkomstig uit de cultserie “New Kids on the Block”.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Flip van der Kuil, die in de film Barrie Butsers speelt, frituurt ondertussen de gevraagde snacks. Even daarvoor heeft hij het uitgelegd gekregen van de snackbarhouder. ,,Vier minuten en dan heb je een goede frikadel”, weet hij nu. Met een laag satésaus, dan wordt het een heuse 'Jos Brinkie'.
Tussen 1979 en 1985 presenteerde Jos Brink het quizprogramma, waarin drie maal twee kandidaten allerlei soorten (kruis)woordpuzzels moesten oplossen. In 1979 won Brink de Televizierring met Puzzeluur.
Snack Trio – Veggie balls Deze smaakbommetjes zitten boordevol groenten. Wat dacht je van een spinazieballetje met rooktofu, een pompoenballetje met olijven of een rode bietenbal? Mooie variaties in kleur, spannende combinaties in smaak.
Patat/friet met mayonaise, curry en gesnipperde uien (dit is eigenlijk een speciaal maar noemt men op sommige plekken toch oorlog, vandaar ook veel verwarring) Patat/friet met pindasaus, mayonaise, curry EN ketchup en gesnipperde uien (curry en ketchup is een vreemde combinatie en is dus niet erg gebruikelijk.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Een Mexicano kun je in een broodje eten met mayonaise of een andere saus naar eigen voorkeur. Deze vlezige hartige snack gaat ook goed samen met friet. Voor de vleesliefhebber is de Mexicano waarschijnlijk een van de beste snacks, de pittige kruiden maken dit rijke tussendoortje extra smaakvol.
Ingrediënten: 42% Rundvlees, 25% kipseparatorvlees, water, paneermeel (TARWE), kipcollageen, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), paprika, zout, TARWEZETMEEL, ui, SOJA-EIWIT, kruiden, specerijen, stabilisator: E451, smaakversterker: E621, suiker, gistextract, aroma, zonnebloemolie, specerijenextract, antioxidant: E321, ...
Serveer de smoky Mexicano met frietjes en sambal ketchup of tussen een heerlijk broodje.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
Net als vorig jaar zijn de frikandellen van de Belgische fabrikant Vanreusel verkozen als lekkerste. Het onderzoek werd gedaan door het Centrum… Snackfabrikant Vanreusel heeft de lekkerste frikandellen Na de oliebollen, friettest en haringtest heeft het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) frikandellen getest.