In tijden van schaarste zijn de zonnebloemen voor bijen en insecten een welkome bron van stuifmeel en nectar. De langgerekte rijen zonnebloemen verbinden stukken grond met elkaar. Er ontstaat zo een highway voor vlinders, bijen en andere insecten en een lust voor het oog. Het bezorgt ook de boeren een goede naam”.
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.
Zonnebloemen zaaien is makkelijk en leuk. Het zijn prachtige zomerse bloemen voor op een veld, in een border of voor kinderen om op te kweken. Ze zijn ook favoriet bij vlinders en bijen en zonnebloemen maken aan het einde van de bloeiperiode zonnebloempitten die dan weer favoriet zijn bij vogels.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Zonnebloemranden langs maïspercelen leveren voordelen voor bijen en insecten, zijn aantrekkelijk in het landschap en interessant voor de boer omdat het tegelijk met de maïs geoogst kan worden.
Je kunt nog langer van de bloemen genieten, ook al zijn ze uitgebloeid. In plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten in het hart van de zonnebloem.
Zoals de naam al zegt, houden zonnebloemen van veel zon. Kies dus het meest zonnige plekje uit je tuin om ze te zaaien. Je zaait ze best in mei. In april zou het ook al kunnen, maar dan is het vaak nog niet zonnig genoeg om ze te laten groeien.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Ondanks dat je ze het beste maar weinig water kunt geven, zijn zonnebloemen wel flinke drinkers. Daarom is het belangrijk het waterpeil goed in de gaten te houden, en het water regelmatig aan te vullen zodat ze nooit zonder komen te zitten, maar liever nog ververs je het water om de paar dagen.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Kun je de pitten van alle zonnebloemen eten? Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Wilt u de zieke een positieve boost geven? Lelies en magnolia's beschikken over deze positieve invloed. Bestel ze het liefst in de kleur wit. Een boeket waar zonnebloemen in verwerkt zijn, straalt optimisme uit.
De donkerrode Roos wordt veel gebruikt in rouwstukken. De kleur symboliseert verdriet en rouw. De roze Roos: Een lichtroze Roos heeft meerdere betekenissen; geluk, bewondering, dankbaarheid, elegantie, romantiek, sierlijkheid en vreugde. Deze veelzeggende bloem wordt veel gebruikt in Moederdag boeketten.
Tulp. Tulpen staan symbool voor onstuimige liefde, genegenheid, bescherming, hoop en positiviteit. De tulp werd vroeger ook wel Godsbloem genoemd en stond voor bescherming en spirituele groei. Ook de kleur van de tulp kan bepalend zijn voor de boodschap.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Zonnebloempitten gezond
Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel verschillende vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, vitamine E, ijzer, koper en selenium. Zonnebloempitten bevatten bovendien veel gezonde onverzadigde vetzuren, welke bijdragen aan het behoud van een verantwoord cholesterol.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Zonnebloem. Deze hoge zonnebloem krijgt meerdere bloemen per stengel. De plant wordt ruim 2 meter hoog en is een perfecte bijenlokker.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Je kunt de zonnebloempitten eind mei ook rechtstreeks in volle grond zaaien. Zo ga je te werk: Maak de bodem eerst onkruidvrij en verrijk de grond met compost of goed verteerde mest.
Jonge zonnebloemenplantjes zijn een lekker hapje voor slakken. Bescherm ze daarom tegen slakken, bijvoorbeeld met koperfolie. Ook kun je ervoor kiezen om de zonnebloemen voor te zaaien en uit te planten als ze al wat ouder zijn. Zaai ze in april in potjes, en plant ze uit na IJsheiligen.