Zenuwbeschadiging geneest vrijwel nooit vanzelf. Het is belangrijk dat je neuropathische pijn op tijd behandelt, dit vergroot de kans op goed resultaat. Je kunt neuropathische pijn op verschillende manieren behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen en neuromodulatie.
Neuropatische pijn is een vorm van zenuwpijn die ontstaat door een beschadiging van een zenuw. De zenuwpijn komt alleen voor aan één kant van het lichaam. Neuropatische pijn is een chronische vorm van zenuwpijn.Het kan maanden tot jaren aanhouden.
Bij zenuwpijn is er sprake van een geïrriteerde, beschadigde of beknelde zenuw. Hierdoor ontstaan er veranderingen in de zenuwbanen die kunnen zorgen voor pijnprikkels. De klachten gaan meestal niet over zonder een gerichte behandeling.
Zenuwpijn is vaak moeilijk te bestrijden. Wel kunnen de klachten verminderd worden. De klachten verschillen per persoon en kunnen weken tot jaren duren. Vaak verdwijnt de pijn vanzelf, maar het is ook mogelijk dat de pijn nooit helemaal verdwijnt.
Het herstel van de zenuw kan afhankelijk van de plek van beschadiging maanden tot anderhalf jaar duren. Sommige patiënten voelen tijdens het herstel elektrische prikkels in de baan van de zenuw. Dit voelt soms prettig, omdat dit het gevoel geeft dat er iets gebeurt.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Gedurende het herstel van de zenuw kan de uitgroeiende zenuw zeer gevoelig zijn. Vaak is het gevoel dat terugkomt redelijk tot goed. De uitkomst bij aansturing van spieren wisselt, maar is over het algemeen minder goed dan het herstel van gevoel.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer dit te voorkomen. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
Een andere manier om de fysieke pijn te verlichten is door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan jou leren om je energie te verdelen en verkramping te voorkomen. Daarnaast kan de fysiotherapeut zorgen voor massage en ontspanning, wat de klachten ook doet verminderen.
“Het netwerk van zenuwbanen kunnen we in beeld brengen met behulp van verschillende MRI-scans. We zien dan in hoeverre de zenuwbanen intact zijn en kunnen in kaart brengen welke hersengebieden meer of minder met elkaar in verbinding staan.
Zenuwpijn (of neuralgie) is een vorm van pijn dat ontstaat door een ontsteking, beklemming of beschadiging van de zenuw. Zenuwpijn kan acuut ontstaan of ontwikkelen tot een chronische pijn dat jaren kan aanhouden. Zenuwpijn komt in verschillende vormen voor, van zeer mild tot heftige pijnscheuten.
Ernstige zenuwschade kan in de nabije toekomst sneller 'spontaan' genezen. Twee Nederlandse onderzoekcentra werken samen aan dit zenuwhersel met behulp van gentherapie.
Lichamelijke inspanning blijkt bijvoorbeeld de neurogenese te stimuleren. Bij proeven met muizen bleek dat actieve muizen in vergelijking met luie muizen na een maand 2,5 keer zoveel nieuwe zenuwcellen in de hersenen hadden. Beweging bevordert dus de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Is magnesium goed voor zenuwpijn? Zenuwpijn is een tintelende, prikkelende, branderige pijn in je zenuwen. Die pijn kan ontstaan doordat je zenuw ontstoken is, klem zit of beschadigd is. Magnesium werkt kalmerend op je zenuwstelsel en reguleert de bloeddruk en hartritme.
Pijn kan ontstaan door een letsel van een zenuw. Vaak is niet zozeer de zenuw zelf beschadigd, maar de zenuwschede, die zorgt voor de voeding van de zenuw. Hierdoor ontstaat er een stoornis van de zenuwgeleiding, waarbij spontane pijnprikkels kunnen ontstaan.
De vitamines B zijn van groot belang de optimale werking van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Tekorten aan die vitamines leiden direct tot neuropathie en andere schade in zenuwen en hersenen.
Aandoeningen waarbij zenuwpijn centraal staat, gaan vaak gepaard met gevoelens van angst en somberheid. Alhoewel neuropathische pijn een lichamelijke oorzaak heeft, lijken dus ook psychologische factoren een rol te spelen. Psychologische behandelingen kunnen deze factoren beïnvloeden.
Mensen met chronische pijn hebben vaak een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Probeer voldoende variatie te brengen in uw voeding om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel goede bronnen voor vitamine B12, en vind je vitamine D in vis en eieren.
Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Als de pijn langere tijd bestaat, zie je nog meer veranderingen optreden. Het gebied van de pijn kan zich uitbreiden, waardoor er steeds meer pijn ontstaat.
Ook een beknelde zenuw kan de bewegingsvrijheid in een gewricht beperken. Massage is een ideaal middel om spieren en bindweefsel weer ontspannen en soepel te maken. Maar uitsluitend massage van de pijnlijke plek zal doorgaans niet tot een blijvende verbetering leiden.
Moerasspirea thee bevat salicylzuur, dit geeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en dit kruid wordt dan ook al sinds de middeleeuwen gebruikt voor klachten zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, zenuwpijn en tandpijn.
Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.