Mensen vragen zich vaak af waarom de vlag na zonsondergang niet mag blijven hangen. Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen.
Hoe wordt er gevlagd op 5 mei? Op Bevrijdingsdag mag de vlag weer fier voluit wapperen om de bevrijding van Nederland in 1945 te vieren. Op Rijksgebouwen gebeurt dat vanaf zonsopgang, rond 06.00 uur dus.De vlag hangt vervolgens tot zonsondergang in top.
Om die reden is het halfstok vlaggen officieel dan ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang. Na het houden van twee minuten stilte wordt de vlag dus niet in top gehesen, maar blijft tot zonsondergang halfstok hangen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
De betekenis van de witte vlag in het algemeen is het internationale symbool voor vrede, wapenstilstand en overgave. De witte vlag is in sommige landen tevens een koninklijke kleur. De witte vlag is gemaakt van polyester, een zeer goede kwaliteit vlaggenstof.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag.
Ook tijdens dodenherdenking 2023, op 4 mei, hangt de Nederlandse vlag dit jaar van zonsopgang tot zonsondergang halfstok.
Vlagprotocol 15 augustus
Op 15 augustus wordt het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Er wordt deze dag uitgebreid gevlagd vanaf rijksgebouwen.
We hangen de vlag uit om een boodschap over te brengen. Om indirect aan te geven dat er een bijzondere gebeurtenis speelt of is geweest.
Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het gebruikelijk de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als de vlag 's nachts blijft hangen, is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
Bekende gebruiken van de Nederlandse vlag ondersteboven
De opstand van de Nederlandse koloniën in de 17e en 18e eeuw, zoals de Opstand van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Nederlandse opstandelingen gebruikten soms omgekeerde Nederlandse vlaggen als symbool van hun verzet tegen de overheersing door Spanje.
De vlag halfstok hangen
Bij nationale rouw, zoals dodenherdenking (4 mei) en bij officiële rouwperioden, wordt de Nederlandse vlag altijd halfstok gehangen. Dit betekent dat de vlag tot de helft van de normale hoogte moet worden gehesen.
De volledige dag halfstok vlaggen was bedoeld om het gevoel van samenhorigheid versterken. Het protocol dat verplicht is voor ministeries, gemeenten, provincies en ambassades wordt vaak gevolgd door burgers, waardoor er verwarring ontstaat over de tijdstippen.
17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. De manier waarop gevlagd moet worden, is vastgelegd in een protocol van de Rijksoverheid. De vlaginstructie is verplicht voor de Rijksoverheid en lokale overheden.
De bekendste wimpel in ons land, is de variant in de oranje kleur. We combineren deze oranje wimpel met de Nederlandse vlag door het bovenin de stuk te hangen. De eerste wimpel stamt uit de periode van Willem I der Nederlanden, waar deze kleine oranje vlag diende als nationaal icoon naast de 'gewone' Nederlandse vlag.
Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood. Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
Een wimpel geeft een vlaggenmast net even wat extra's. Zo valt een Nederlandse vlag met een oranje wimpel wat meer op. Met een vlag en wimpel kun je zowel vlaggen uit nationaal oogpunt als provinciaal oogpunt. Zo kun je de Nederlandse vlag combineren met de wimpel van de provincie waarin je woont.
Betekenis van de zwarte vlag op het strand: Het is extreem gevaarlijk om te zwemmen. Het strand is gesloten ivm sterke verontreiniging op het strand of in de zee.
Een zwarte vlag op het circuit is geen goed teken. Dit betekent doorgaans een diskwalificatie. De zwarte vlag wordt dan getoond met een bord met daarop het startnummer van de Formule 1 coureur. De desbetreffende coureur moet direct de pitstraat in rijden en zich melden bij de wedstrijdleiding.
Geel of goud in een landenvlag wordt vaak geassocieerd met rijkdom, voorspoed en optimisme. Het is een kleur die licht en warmte uitstraalt. Landen zoals Duitsland en Brazilië hebben geel of goud in hun vlaggen.