In de basis kiest u in het geval van kalfsvlees het beste voor een soepele rode Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Welke wijn bij entrecote? Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Wijn bij gehakt over het algemeen
Over het algemeen past een medium volle rode wijn goed bij gehakt. Denk aan een wijn van de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon of Merlot.
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider!
Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet.
Bij een carpaccio, gemaakt van dungesneden, rauw rundvlees, draait het om het tegenovergestelde: die is zacht en licht van smaak, en wordt daarom liever vergezeld door een lichte witte wijn of een rosé. Italianen zul je zelden een glas wijn zien drinken zonder iets te eten erbij.
Met een droge Oostenrijkse Grüner Veltliner zit je vrijwel altijd goed. Naast het loepzuivere en sappige fruit, hebben deze wijnen levendige, verkwikkende zuren en een mooi kruidig bouquet. Dat sluit mooi aan bij het pure, krokante en ietwat vettige karakter van de schnitzel en de friszure toevoeging van citroensap.
Bij een beenhammetje past over het algemeen een niet al te zware, frisse en fruitige rode wijn. Als je je beenham in een zoete saus met bijvoorbeeld honing bereid, kun je beter kiezen voor een rijpe witte wijn, en die mag dan een zoete toon hebben.
Combineert u bijvoorbeeld varkenshaas met een rode (port)saus ga dan voor een volle, fruitige rode wijn als Tempranillo, Merlot of Pinot Noir. Gaat u echter voor een romige saus, als champignonsaus, kies dan voor een volle, witte wijn met lichte houtrijping als een stevige Chardonnay of een Franse Viognier.
Bij een wild van ree of hert past een krachtige en elegante rode wijn het best. Een kruidige Rioja Reserva (ook heerlijk bij reebiefstuk met rode-wijnsaus) en een stevige Chianti, die minimaal een jaar hout heeft gehad, zijn onze favorieten. Of toch een Ribera del Duero, die hemels smaakt bij ree en hert.
Bij wild zwijn mag u dan ook beste een krachtige en volle rode of witte wijn serveren, boordevol aroma's en houtrijping. Rood: Bij rood gaat u voor een krachtige en kruidige wijn als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo.
Ga voor lichtere vleessoorten zoals kalkoen, lam of varkensvlees. Ham en bacon smaken goed bij een primitivo! Ga niet voor te licht, want dan overheerst de wijn je gerecht.
Bij een grootse wijn als Barolo hoort een groots gerecht en dat vond ik in de Tournedos Rossini. Truffel en Barolo komen uit dezelfde regio, namelijk de Piemonte in het noorden van Italie. Een klassieke combinatie, dus.
De Flat Iron Steak is geweldig mals en kan zich meten met de mooiste biefstukken. Het stuk is minder bekend dan bijvoorbeeld de ribeye of entrecote steaks, en daardoor ook goedkoper. Voor de liefhebber des te meer reden om juist dit stuk eens te proberen, in combinatie met onze Corette Cabernet Sauvignon.
Een wijn die perfect aan deze criteria voldoet en dus een geliefde kandidaat is, is Cabernet Sauvignon, bijvoorbeeld uit Bordeaux, Bolgheri of Californië. Een stevige Argentijnse Malbec of Chileense Carmenère past ook goed, evenals een premium Zinfandel van oude stokken.
Frisse lichte witte wijnen 'blussen' de pittigheid in een gerecht. TIP | frisse, lichte witte wijnen kun je het beste drinken als je wil dat de pittigheid wordt onderdrukt.
Steak au poivre. Een degelijke Madiran, een jonge, pittige Côtes du Rhône, een Barbaresco of Tempranillo.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.