Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen. Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien. Daardoor kun je eten langer bewaren. Zorg wel dat eten goed is afgekoeld, voordat je het in de koelkast zet.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Heb je een zuivelproduct geopend, dan kun je het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Let wel op, dit verschilt per zuivelproduct. Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is. Voor melk is de bewaartijd zo'n 3 tot 5 dagen.
Precies, het waterige laagje is het spul waar jij veel te veel geld voor betaald, maar dan niet in poedervorm. Het onappetijtelijke laagje is dus precies wat je wilt hebben. Volgens Wikipedia heeft wei de hoogste biologische waarde van alle beschikbare proteïnes met een waarde van 104.
Er is een klein nadeel aan biologisch/ dynamische zuivel. En dat is dat je het niet langer kunt bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum-datum. Gewoonweg, omdat het echt vreselijk vies, zuur en ranzig wordt en erg gaat stinken.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Kwark valt sowieso onder vloeistof. Maar dan zou je tot max een liter mee kunnen nemen als je het verpakt in flesjes van max 100 ml per stuk. Maar het mag dus sowieso niet in je speciale beker.
Kwark met fruit, flakes en kokos Neem een lange lepel mee om het op te eten. Als het lunchtijd is, voeg je de flakes en de kokos bij je kwark en genieten maar. In deze lunch zitten lekker veel eiwitten en relatief veel vezels.
Kwark is dus aan de zure kant, en daarom kan zoet fruit qua smaak een fijne tegenhanger zijn. Denk aan een banaan, aardbeien, blauwe bessen, mango of een gebakken appeltje met wat rozijnen. Varianten met fruitsmaakjes kun je natuurlijk ook in de winkel kopen, maar daar is vaak veel suiker aan toegevoegd.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het product is lang houdbaar. Na vier jaren op kamertemperatuur bewaard te hebben zakt het melkeiwit samen met de bacteriemassa uit naar de bodem. Dit product is microbiologisch stabiel en is alleen maar fysisch 'bedorven'.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak. 1.
Voor yoghurt en kwark geldt een houdbaarheid van zo'n 5-7 dagen. Voor melk is dit wat korter (3-5 dagen). Ook hier geldt weer: als je het niet zeker weet, gebruik dan je zintuigen (kijk, ruik en proef).
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
En wat moet je ermee: weggooien of door je yoghurt roeren? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Soms is het product nog goed. Dit herken je door goed te kijken, ruiken en uiteindelijk proeven. Als het product wat zurig ruikt of smaakt, dan is het niet meer goed en kun je het beter weggooien. Tot slot adviseren wij om steeds wat hüttenkäse uit het kuipje te scheppen met een schone lepen.