De stemmingen van iemand met kanker kunnen heel wisselend zijn. Het ene moment ben je somber, het andere moment vol goede moed. En alles wat daartussen zit. De emoties van de partner lopen daarmee niet altijd gelijk.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Kanker hebben en in behandeling zijn voor kanker is niet alleen slopend voor je lichaam. De ziekte is ook psychologisch en emotioneel heel zwaar. Maandenlang word je overspoeld door gevoelens waar je niet altijd blijf mee weet: angst, woede, triestheid, hoop, wanhoop en teleurstelling.
Cijfers verschillen per kankersoort
Op dit moment overleeft gemiddeld 66% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%).
Emoties - zoals angst, onzekerheid en somberheid - , vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke klachten of belemmeringen op het werk komen veel voor. Heb je klachten? Blijf er niet mee lopen. Je (huis)arts of gespecialiseerd verpleegkundige helpt je verder.
Velen denken dat (langdurige) stress kanker kan veroorzaken. Er is intussen veel onderzoek gedaan, maar tot nog toe is niet gebleken dat er een rechtstreeks verband is tussen stress en het ontstaan van kanker. Evenmin is gebleken dat er een verband zou bestaan tussen positief denken en het genezen van kanker.
Praten over onzekerheid of angst kan helpen om ze los te laten. Van lotgenoten met kanker kunt u bovendien extra tips krijgen die u kunnen helpen. Lotgenoten vindt u via een lotgenotengroep of online in de community. U kunt ook contact opnemen met de Kankerlijn.
Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in olijfolie in staat is om kankercellen in een half uur tot een uur tijd dood te laten gaan. En dat zonder de gezonde cellen te beschadigen. Het gaat om het stofje oleocanthal. In een nieuw onderzoek tonen wetenschappers aan hoe het stofje kankercellen doodt.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Iedereen heeft weleens psychische problemen; dan is er iets ontregeld of verstoord aan de emotie of aan het gedrag. Dat kan een reactie zijn op een recente gebeurtenis. Bij de meeste mensen in de meeste situaties gaat het vanzelf weer over.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Het chemobrein kent verschillende 'symptomen', zoals geheugen- en concentratieproblemen. Maar ook extra gevoeligheid voor prikkels in de omgeving, verlaagde stressbestendigheid, moeilijk kunnen omgaan met tijdsdruk en snel vermoeid zijn.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Van sommige soorten HPV kun je kanker krijgen. Vooral baarmoederhalskanker, maar ook anuskanker of keelkanker. Er zijn een HPV-soorten waar je genitale wratten van kunt krijgen.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen. In de praktijk gebeurden de meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen suiker en kanker bestudeerden, op dieren.
Uitzaaiingen die mogelijk kunnen genezen zijn: uitzaaiingen in de lever, of. 1 of een paar uitzaaiingen in de longen, of. uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
Uitzaaiingen kunnen al bij de eerste diagnose aanwezig zijn, maar ook pas jaren later ontstaan. Als kankercellen losraken van de tumor, worden ze via het bloed of lymfebanen, of via beide, naar andere organen verspreid.
Geef aandacht aan je gevoelens
Maar zo leer je wat je voelt, hoe je daarop reageert en hoe je die emoties kunt verwerken. Een goede manier om emoties toe te laten is door ze te delen. Je kunt erover praten met vrienden, familie of met lotgenoten. Praten over gevoelens kan moeilijk zijn, ook voor je omgeving.
Verdriet en somberheid zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Gun uzelf de tijd om dingen te verwerken. Vaak helpt het om met anderen te praten over zorgen en problemen. Schrijf iedere dag op waar u over piekert.
Emoties komen vaak onverwacht, brengen je uit balans, kunnen je overspoelen, zijn vaak niet rationeel te verklaren en zijn ook niet voor rede vatbaar. Ze zijn vrijwel altijd gekleurd en voelen als 'waar'. Geregeld belemmeren ze ons die dingen te doen die het meest effectief zouden zijn.