De reden dat je ex steeds contact met je zoekt kan zowel zijn uit eenzaamheid maar het kan ook zijn, en zeker als het een man betreft, want mannen zijn erg gesteld op 'bezit' en het kan zijn dat hij af en toe gewoon even zijn tentakels wil uitzetten om te voelen hoe het zit met jouw gevoelens ten opzichte van hem.
Als je ex contact met je opneemt, komt dat waarschijnlijk omdat ze nog steeds gevoelens voor je hebben. Of het nu goede of slechte gevoelens zijn, ze hebben nog steeds gevoelen voor je. Zelfs als je ex boos op je reageert, laat dit zien dat ze nog niet helemaal over je heen zijn geraakt.
Je ex is lief voor jou
Een reden waarom je ex-partner graag vrienden met jou wilt blijven is simpelweg dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de relatie op een vredige en vriendelijke manier is beëindigd.
Er is één belangrijke reden pro vriendschap tussen exen: als jullie kinderen hebben. Je weet dat je elkaar nog heel je leven lang gaat zien, en ook voor je kroost is het een goed idee om amicaal met elkaar om te gaan. Maar ook in andere gevallen kan er best een mooie vriendschap ontstaan.
En volgens dr. Ferretti blijven dit soort mensen "in contact met hun exen om toegang te blijven hebben tot waardevolle bronnen, tot informatie over de kwetsbaarheden en zwaktes van hun exen, zodat ze die vervolgens uit kunnen buiten en manipuleren.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Je ex kan per ongeluk naar je staren of veel oogcontact maken, wat een teken kan zijn dat hij of zij nog niet over je heen is. Het is nog veelzeggender als je ex meteen wegkijkt nadat je de ander betrapt hebt, maar daarna weer opnieuw gaat staren.
Let op hoe vaak hij/zij contact met je opneemt.
Als je ex je niet mist, zal hij/zij waarschijnlijk alleen contact met je opnemen als het echt moet (bijvoorbeeld om spullen op te halen bij jou thuis). Als hij/zij je wel mist, kan hij/zij de neiging om je te bellen, mailen of sms-en waarschijnlijk niet weerstaan.
Relatietherapie en aparte therapie kan jullie wel als koppel helpen. Maar als de relatie al is verbroken, is het goed om te weten hoe je met je vermijdend of angstig gehechte ex om te gaan. Een conflict is misschien niet erg als je verder niets met elkaar deelt.
Je ex laat weten dat hij of zij beter dan ooit is
Een ex stuurt je niet altijd een berichtje met de achterliggende gedachte om je terug te willen. Vaak wel; want we zijn natuurlijk niet te missen. Maar soms is het juist om te laten blijken dat ze over je heen zijn. Iets wat onnodig en vervelend voelt om te horen.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden.
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
Achter het gedrag van je ex zijn er altijd een aantal redenen te vinden waarom hij/zij je kwetst. Het staat buiten kijf dat er iets niet goed ging, en dat er dingen niet zijn uitgesproken. Het rechtvaardigheidsgevoel van je ex is nu sterker dan ooit.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
Als je vaak aan je ex denkt, kan dat zijn omdat de breuk een bittere smaak in je mond heeft achtergelaten. En als het zien van je ex met iemand anders je kwaad maakt, is dat niet noodzakelijk omdat je nog van hem of haar houdt, maar gewoon omdat je je afvraagt wat die andere persoon heeft dat jij niet hebt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Je wil je ex appen hoe het gaat of je ex op andere manieren een bericht sturen. Maar doe dit niet. Probeer hem niet te blijven Whatsappen, bellen, berichtjes te sturen en zijn foto's te liken op Facebook. Stuur geen berichtjes waarin je je ex vertelt hoe enorm je hem mist.
Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven. Was het een heftige relatiebreuk, geef dan langer de tijd. Gingen jullie vriendschappelijk uit elkaar, probeer dan na iets langer dan een maand contact op te nemen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan de persoon.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!