Naast sprays zijn er ook speciale apparaten zoals een stoomreiniger, die je kan gebruiken om je autobekleding schoon te maken. Deze stoomreiniger vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel waarna je alle stoelen en bekleding afgaat. Vaak werken deze apparaten net als stofzuigers.
Meng water met afwasmiddel en giet dit over in een spuitfles. Houd de spuitfles vervolgens ongeveer 20 centimeter boven de vlek en spuit het mengsel op de vlek. Borstel vervolgens de bekleding voorzichtig met behulp van een zachte borstel. Spoel het hierna af met lauw water en poets het met een schone doek.
Vaak is het gebruik van huismiddelen zoals scheerschuim of een universeel schoonmaakmiddel uit de supermarkt al voldoende. Ook met een huishoudborstel kan een reinigingsmiddel krachtig in de stof worden gewreven om zodoende zelfs ingedroogde vlekken los te weken.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Een stoomreiniger weekt vuil los en verwijdert het vuil door het gebruik van hete, droge stoom. Doordat de stoom heet is, dood het ook verschillende micro-organismen zoals bacteriën. Bovendien kom je met een stoomreiniger op plaatsen die je voorheen met een doekje of een mop niet kon bereiken.
Het vuil wordt losgeweekt door het water/ reinigingsmiddel waarna het vuil met een mop of poetsdoek wordt weg gehaald. Met deze methode blijft vuil achter in o.a. voegen en kieren waardoor bacteriën weer verder kunnen groeien. Door de hoge temperatuur worden bacteriën direct gedood.
Waar moet je verder op letten? Het reinigend vermogen van een stoomreiniger is het af te lezen aan de stoomdruk. De stoomdruk is simpel gezegd de kracht waarmee het stoom tegen het vuil wordt gespoten, uitgedrukt in bar. Voor een licht vieze vloer is een stoomdruk tot 3 bar voldoende.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
Een stoffen zetel reinigen met een stoomreiniger kan ook zijn nut bewijzen. Om kleine vlekken te verwijderen, plaats het mondstuk schuin tegen de bekleding. Hou een microvezeldoek naast de plek en begin te stomen. De stoomstraal 'schiet' de vlek als het ware in de microvezeldoek.
Met een paar scheppen soda in een emmer heet water, maakt u zo een sopje. U kunt hiermee uw stoffen bank reinigen door met een spons uw bank af te nemen. Dep de bank wel goed droog. Soda is vooral handig om uw bank op te frissen en minder geschikt voor het verwijderen van vlekken.
Een mix van witte azijn en baking soda werkt vaak heel goed. Deze gebruik je dan met een tandenborstel of ander borsteltje. Dit laat je vervolgens uitdrogen, om daarna die plek te stofzuigen.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
HG vlekverwijderaar extra sterk is onder andere versterkt met actieve zuurstof en verwijdert vlekken uit vrijwel alle textielsoorten, zoals onder andere tapijt, meubelbekleding en autobekleding. Dankzij de actieve zuurstof formule zijn zelfs diep ingetrokken vlekken geen enkel probleem.
Of je schoonmaakmiddel in een stoomreiniger kunt doen, ligt er een beetje aan wat je wilt gebruiken. Een afwasmiddel is bijvoorbeeld niet goed voor je stoomreiniger, maar een scheutje azijn is prima. Wasmiddel zit daar een beetje tussenin en kan in principe wel.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
Een stoffen bank schoonmaken doe je door eerst te stofzuigen en daarna de hoes te wassen in de wasmachine. Als de hoes niet van de bank kan, gebruik je een tapijtreiniger. Sproei de zittingen in, laat het middel inwerken en zuig het sop daarna op met de zuigfunctie.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Reinigen met stoom is hygiënischer dan schoonmaken met reinigingsmiddelen. De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht.
Mits juist wordt toegepast (zie thema Stoom versus Microbiologie) levert stoomreiniging een belangrijke bijdrage aan een gezondere leefomgeving. Schoonmaken met stoom, circa 99,9 graden Celsius, zorgt ervoor dat ook dieper liggende plekken en poriën bereikt worden dan gebruikelijk bij het traditionele schoonmaken.
De Vileda Steam is de beste stoomreiniger volgens de Consumentenbond. Het is een lichte stoommop die vuil, stof en bacteriën aanpakt met hete stoom. Het apparaat is ideaal voor de vloeren in je woonkamer, keuken of badkamer. Het maakt niet of je laminaat of tapijt hebt, deze stoomreiniger kan het aan.
Dan is de Vileda Steam Power Pad wat voor jou! Dit is de beste koop van stoomreinigers die je kunt hebben. Met de Vileda Steam Power Pad hoef je nooit meer te bukken en kan je huis goed schoonmaken. Bijna elke hoek is te bereiken en het glijd goed langs de plinten.