Soms wordt weideland niet beweid maar uitsluitend gemaaid - dan wordt van hooiland gesproken. Deze percelen konden door verschillende oorzaken, zoals te nat of te ver van de boerderij, niet beweid worden. In vroeger tijden bestond het weidesysteem uit vier typen weides: hooiland, hooiweide, weiland en wisselweide.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Bijen, vlinders, kevers, wantsen, cicaden, sprinkhanen, wespen en mieren. Duizendpoten, spinnen, regenwormen en slakken. Bodembroeders, bijv. kievit, wilde eend, fazant, patrijs, veldleeuwerik en paapje.
Het woord weiland , uit het Laag-Latijn, pascuaticus komt van het Latijnse woord pascuum , wat weiland betekent, het is ook een zelfstandig naamwoord van het werkwoord pascere dat grazen betekent.
Vlinders, Patrijs, Geelgors, Steenuil, Kneu, Putter, Groenling, Ringmus, salamanders, Egel, vleermuizen, wilde bijen,... Rietgors, Blauwe kiekendief, Veldleeuwerik, Graspieper, en weidevogels als Grutto, Tureluur, Scholekster, Kievit, ...
Hoeveel oppervlakte weide je nodig hebt, hangt af van de kwaliteit ervan. Van een gemiddeld groot runderras hou je drie dieren per hectare. De persoonlijke ruimte per dier is ongeveer 360 m², maar dan moet je zeker ruwvoer bijvoederen.
Een hooiland wordt enkel gemaaid voor hooi (=gehooid, één of meerdere keren per jaar). Een weide wordt enkel begraasd en een hooiweide wordt elk jaar gemaaid voor hooi en bijkomend begraasd. Gewoonlijk wordt er op een hooiweide in het voorjaar gehooid en achteraf nabegraasd, een systeem dat in Vlaanderen vaak voorkomt.
Het gras dat het meest voorkomt, is het Engels raaigras. Dat is een heel voedzame grassoort voor koeien. Andere soorten zijn bijvoorbeeld: kropaar, kweek, ruw beemdgras en gestreepte witbol. Maar er groeien ook bloemen: madeliefjes, paardebloemen, klavers, boterbloemen, weegbree en pinksterbloem.
Fruitbomen, lijsterbessen, hazelaars, walnotenbomen, berken, wilgen, vlierbomen, linden en elzen zijn zeer geschikt als bomen in de wei. Eiken en esdoorns kunnen beter worden gemeden. Eiken blijken geliefd bij de eikenprocessierups en laten vaak na een extreem doge periode grote hoeveelheden onrijpe eikels vallen.
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het vierde kwartaal van 2021 met 4,3% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal: van 67.100 naar 70.000 euro per ha. Over heel 2021 is de grondprijs uitgekomen op 67.100 euro per ha, 5,5% hoger dan in 2020 (63.600 euro per ha).
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Iets is objectief als het onafhankelijk is van de waarneming of voorkeuren van mensen: als er geen interpretatie bij nodig is. Dit staat tegenover subjectief.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.
Als je voldoende oppervlakte weiland hebt, kan je ook je eigen hooi produceren. Tenminste, als je gras lang genoeg is en het minstens 5 opeenvolgende dagen droog is. Tijdens die periode moet het hooi om de twee of drie dagen geschud worden zodat het aan beide kanten kan drogen.
Weidegang moet niet wettelijk verplicht worden gesteld. Een motie van SP en GroenLinks haalde het dinsdag niet in de Tweede Kamer. Beide partijen zinspelen op een wettelijke regeling als de sector zijn eigen doelstelling van 81,2 procent weidende koeien in 2020, zoals afgesproken in het Convenant Weidegang, niet haalt.
Sommige melkveebedrijven kiezen ervoor om hun koeien het hele jaar door binnen te houden en daardoor niet aan weidegang te doen. Dit is omdat ze te weinig grond naast hun stal hebben of omdat het ze meer tijd en of geld kost.
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm. Zij moeten aantonen dat ze overtollige mineralen op een verantwoorde wijze afvoeren.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.