Antidiuretisch hormoon (ADH)
Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals groei of rijping van de geslachtscellen als sneller werkende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties. Dit komt doordat hormonen in je bloed worden vervoerd en hier ook lang aanwezig blijven.
De nieren regelen de bloeddruk door het meer of minder vasthouden van water en zout. Dit doen zij door de hoeveelheid urine en de hoeveelheid zout in de urine aan te passen. Daarnaast maken de nieren het hormoon renine aan. Dit hormoon verhoogt de bloeddruk.
Je nieren regelen ook je bloeddruk. Dit doen ze samen met andere organen, waaronder je hart.
ADH zorgt ervoor dat vocht wordt heropgenomen in het lichaam door de nieren waardoor je dus minder gaat plassen wat ook voor een verhoogd bloedvolume zal zorgen en dus een verhoogde bloeddruk.
Het autonome zenuwstelsel regelt vanuit de hersenen onder andere de ademhaling, hartslag en de bloeddruk. Dat gebeurt automatisch door middel van prikkels. U heeft daar geen invloed op. Het prikkelgeleidingssysteem is de elektrische bekabeling van ons hart.
Onvoldoende ADH? Als de hypofyse onvoldoende ADH maakt, dan kunnen de nieren onvoldoende water vasthouden waardoor men veel meer gaat plassen en erge dorst krijgt. Dit wordt diabetes insipidus genoemd.
Adrenaline zorgt er namelijk voor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je bloed ook sneller gaat stromen en er meer zuurstofrijk bloed in je spieren terechtkomt. Die verzuren vervolgens minder snel en worden krachtiger, waardoor je prestaties beter worden.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Hier worden hormonen gemaakt, waaronder ADH; het antidiuretisch hormoon. Dit betekent letterlijk het 'anti-plas hormoon'. Hierdoor ga je vocht vasthouden, waardoor het bloedvolume stijgt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het einddiastolisch volume stijgt, waardoor de bloeddruk stijgt.
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen. Deze hormonen hormonen beschermen de vaatwand. Dit maakt ze minder vatbaar voor schade door hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Oestrogenen hebben invloed op diverse stofwisselingsfactoren, zoals cholesterolwaarden, ontstekingswaarden en bloedstolling.
Bij een gespannen situatie komt het hormoon adrenaline om de hoek kijken. Dit zorgt voor een stressreactie: je lichaam verhoogt de bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel en je ademhaling versnelt.
Op het moment van ontspanning maak je de hormonen endorfine en oxytocine aan. Lichamelijk gezien zorgen deze stoffen, als tegenhangers van de stresshormonen (nor)adrenaline en cortisol, voor het verlagen van je spier- en bindweefselspanning en verbeteren ze de doorbloeding van spieren, huid en slijmvliezen.
Ongezonde eetgewoonten, weinig bewegen, obesitas. (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.), roken en het drinken van alcohol en veel stress dragen bij aan het ontwikkelen van een verhoogde bloeddruk ( Mahmood et al. 2019. (2019); Hartstichting, 2019 ).
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Want wist je dat je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk kan verlagen door minder zout en minder rood vlees te eten? Ook een kopje zwarte koffie kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk! Zelfs water drinken kan je bloeddruk verlagen.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Samenvatting. - Het hart produceert twee verwante hormonen, het atrium natriuretisch peptide (ANP) en het B-type-natriuretisch peptide (BNP). Beide worden in de atria en de ventrikels als propeptiden aangemaakt, die bij uitstoting gesplitst worden in ANP en BNP en in de N-terminale fragmenten N-ANP en N-BNP.
De belangrijkste stresshormonen zijn cortisol en adrenaline. Deze hormonen worden afgegeven door de bijnier om ons tijdelijk alerter te maken in stressvolle situaties (14). Adrenaline zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling versnelt en je bloeddruk verhoogt zodat er meer bloed naar je spieren gaat.
Voeg dan extra eiwitten toe aan je maaltijden en kies voor eiwitrijke tussendoortjes. Geef je hormonen de tijd om de balans te herstellen. Grote kans dat jij jezelf binnenkort een stuk minder vaak in de keuken betrapt met een suikerrijke snack.
Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Hartfalen: bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Een andere mogelijke oorzaak van een te lage hartslag is een hoge bloeddruk. Bloeddruk en hartslag hebben namelijk invloed op elkaar. Als een lage hartslag en een lage bloeddruk hebt is er meestal niet zoveel aan de hand. Maar een te lage hartslag kan ook het gevolg zijn van een te hoge bloeddruk.