Om samen te kunnen leven, zeker op een relatief klein oppervlak zoals bij huisdieren het geval is, moeten ze elkaar wel aardig vinden en moeten ze bovendien de onderlinge rangorde goed kunnen vaststellen. Konijnen willen heel graag samenleven, maar dan wel met de goede partner en niet met zomaar elk ander konijn!
Het is beter om konijnen samen te houden, toch weet nog niet iedereen dit. Konijnen hebben namelijk heel veel baat bij een soortgenootje, een konijn alleen houden kan grote nadelen hebben. Eenzame konijnen kunnen bijvoorbeeld allerlei vervelende eigenschappen ontwikkelen.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen.
Konijnen zijn groepsdieren die beter niet in hun eentje gehouden kunnen worden. U heeft dus in de eerste plaats een voldoende groot hok nodig voor tenminste twee konijnen.
Laat je konijn afscheid nemen van zijn overleden vriendje
Wanneer je konijn niet gestorven is aan een besmettelijke ziekte, laat de overblijver dan waardig afscheid nemen van zijn levenslange partner. Leg het overleden konijn in een doosje en zet het in hun gezamenlijke leefruimte.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.
De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen. Door jouw konijnen te laten steriliseren of castreren kunnen ze wel een stuk minder agressief worden.
Wat zijn de beste combinaties? Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Konijnen ook met elkaar ruzie kunnen maken? Ze kunnen zich agressief tegen hun soortgenootjes gedragen en daardoor herrie schoppen in het hok. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je konijntjes gezellig samen kunnen leven met behulp van deze tips.
Onderling, maar ook zeker naar ons. Het is niet alleen lichaamstaal waarmee zij communiceren, ook door middel van geurtjes brengen zij een boodschap over. Die geurtjes kunnen wij niet ruiken dus daar merken wij niks van, maar konijnen hebben een hele goede neus.
Een konijn uitlaten doe je altijd met een konijnentuigje. Konijnen zijn natuurlijk geen honden die keurig luisteren naar commando's. Een tuigje is dan de perfecte oplossing. Maar voordat je de ronde gaat lopen kun je jouw konijn het best even laten wennen aan het tuigje.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
De leeftijd van een konijn verschilt sterk met de leeftijd van mensen. Zo is een konijn van 1 week oud, al meteen 1 jaar in mensenjaren. Aan 9 maand zijn ze al officieel volwassen met hun 18 jaren mensenleeftijd.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk!
Vaak heeft dat te maken met een vreemde geur. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat u ergens anders bent geweest waar ze ook dieren hebben. De keuteltjes zijn droog en heel makkelijk op te rapen.
Bijten in draden of meubels waar ze weten dat ze niet in mogen bijten: Het konijn is boos of verveeld, geef haar iets anders te doen. Graven: graven is natuurlijk gedrag van konijnen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Konijnen zijn groepsdieren en hebben dus ook behoefte aan afscheid nemen van hun partner. Leg het overleden dier enkele uren bij zijn partner. Sommige konijnen zullen hun overleden partner wassen, andere konijnen zullen het negeren.