Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verliezen van een belangrijk persoon zoals een gezinslid maar ook aan het verliezen van een baan of het meemaken van een verhuizing. Wat we soms vergeten is dat gebeurtenissen die we als alledaags beschouwen ook voor stress kunnen zorgen.
Waar komt verhuisstress vandaan? Stress ontstaat als je te veel hooi op je vork neemt. Verhuizen komt bovenop de activiteiten die je normaal al bezig houden, zoals werk, vrienden en familie. Verhuizen vraagt dus ruimte in je kop, daar waar deze al vol zit met andere informatie die je moet verwerken.
Verhuizen staat in de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding.
Een nieuwe omgeving zorgt voor positieve gevoelens
Nieuw is onbekend en maakt daarom ook onbemind. Maar de stap tot verhuizen zetten doet voor veel mensen juist erg goed. Je komt in een (totaal) nieuwe omgeving terecht waardoor je scherp voor de dag komt. Je bent alert, maar staat open voor nieuwe dingen en ervaringen.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
“Het kan verbazen, maar of een nieuw huis 50, 75, 100 jaar of veel langer mee moet kunnen, wordt niet vastgelegd.” Toch wil Van Nunen wel iets zeggen over de gemiddelde levensduur van een huis. Een huis kan minimaal 120 jaar mee, schat hij in.
Sommige mensen passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving en hebben weinig last van heimwee. Bij andere mensen kan het gevoel maandenlang aanhouden, sommige mensen worden er zelfs depressief van. Vooral mensen die zich afhankelijk opstellen en niet zo assertief zijn kunnen last krijgen van heimwee.
Gemiddeld verhuizen mensen 7 keer in hun leven volgens het CBS. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per 10 keer jaar. Waar er in 2017 nog een recordaantal verhuizingen plaatsvond, verhuisden er in 2018 5% minder mensen. Zo daalde het aantal verhuizingen van 1,88 miljoen naar 1,79 miljoen mensen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Schadelijke stress. De schadelijke stress ten slotte is de ernstigste soort. Deze ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer langdurig boven zijn kunnen moet presteren, als iemand regelmatig gepest wordt of na een traumatische ervaring, als bijvoorbeeld een bankoverval.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit 4 'eigenschappen': terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze 4 eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het 'warme gevoel' dat we thuis voelen noemen. Wat denk jij?
Richt je eigen plekje in
Een thuis begint vaak met een plekje voor jezelf. Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Bouwjaar woning tussen 1970 en 1980
Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren '70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie.
Behalve Oost-Groningen, kampen ook de Achterhoek en Zeeland met ernstige krimp. In die laatste provincie trekken naar verwachting tot 2025 zo'n 88.000 mensen weg en er komen er nauwelijks bij. Vooral hoogopgeleide jongeren vertrekken.
Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, blijkt dat de belangrijkste reden om te verhuizen de drang om groter te willen wonen is. Onder de Nederlandse bevolking die wil verhuizen heeft zeker 34% genoeg van de vorige, kleine woning. In veel gevallen heeft het ook te maken met de kinderwens.