Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram bevatten.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Je portie kun je natuurlijk gewoon aanpassen op hoeveel trek je hebt. Ik koos voor 3 rijstwafels met veel groenten en een eitje. Maar je kunt er ook 4 nemen en het eitje als beleg doen. Kies helemaal zelf!
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat. Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Minder verzadigd vet eten
Hoe zorg je dat je minder verzadigd vet binnenkrijgt? Eet weinig vet vlees, vette zuivel, koek, gebak en hartige snacks. Neem in plaats daarvan producten rijk aan onverzadigd vet zoals zachte halvarine en margarine, olie (zoals zonnebloemolie en olijfolie), vette vis, noten en avocado.
Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout, kun je het beste kiezen voor 'Consenza Rijstwafels zonder zout'. Wat betreft vezels zit je met 'Smaakt Speltwafels' goed en wanneer je graag aandacht wil besteden aan je eiwitinname is 'Leey Bio oerrwafels linzen-proteïne' een geschikte keuze.
Maiswafels worden gemaakt van (niet genetisch gemanipuleerd) mais en zout. De maiswafel zijn krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel. De maiswafels zijn bovendien glutenvrij en vezelrijk. Qua voedingsstoffen is de maiswafel iets gezonder, omdat hij minder vet bevat.
Voedingswaarde rijstwafels
Rijstwafels met toevoegingen bevatten al snel meer voedingstoffen. Zo kan een yoghurtrijstwafel gerust 80 kcal per stuk bevatten en bijna een dubbele hoeveelheid aan koolhydraten.
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.