Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur.
Droogballen, ook wel drogerballen of wasballen genoemd, zijn kleine balletjes ter grootte van een tennisbal, die met het wasgoed in de droger worden gedaan. Ze zijn heel gemakkelijk in het gebruik, want ze worden bij elk wasprogramma gewoon aan de vuile was toegevoegd.
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.
Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Drogerballen maken het wasgoed zachter. Dat komt door de gelijkmatige verdeling van de warmte. De ballen kunnen gebruikt worden als alternatief voor wasverzachter.
Het concept van deze vrolijk gekleurde PVC droogballen voor in de wasdroger is simpel. Ze kneden de was, waardoor deze luchtiger rondvliegt in de trommel van de wasdroger. Daardoor kan de warmte er gemakkelijker bij en dus droogt de was sneller.
De droogkastballen zorgen ervoor dat de droogkast/wasdroger tot 28% minder lang moet drogen. De ballen scheiden je kledij en botsen zodat het vocht er sneller uitgaat. Zelfs zonder wasverzachter wordt uw was op een natuurlijke manier superzacht.
Zorg dat de ritsen dicht zijn en voeg 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten. Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur.
De Blue Magic Ball is een klein blauw balletje dat je in je wasmachine doet en meewast met je kleding. Doordat het balletje zilverionen afgeeft, worden bacteriën in het wasgoed gedood. En dat zou moeten voorkomen dat je was naar zweet ruikt, zelfs als je op 30°C wast.
Als je een donsjas wast, kan het dons gaan klonteren. Om dit te verhelpen droog je de jas best op een lage temperatuur en voeg je wat tennisballen of speciale ballen voor de droogtrommel toe. De ballen zorgen ervoor dat de klonten loskomen tijdens het drogen en zo blijft het dons zacht en isolerend.
Drie drogerballen in de droger per droogbeurt is voldoende voor een zachte was. Deze ballen gaan tot wel 1000 wasbeurten mee, dus je kan er jaren mee doen. Let wel even op de kwaliteit van de ballen; ze moeten van wol zijn.
Droogtrommeldoekjes zijn (meestal) polyester doekjes die je bij je schone was in de droger doet. Zo'n doekje is gedrenkt in wasverzachter en meestal ook nog in een geurtje. Je kunt droogtrommeldoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.
Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met zogenaamde “wasballen. µ In plaats van wasmiddel, stop je deze ballen bij de was in de wasmachine. Beter voor het milieu en uw portemonnee!
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
De wasdroger ballen gaan tussen het wasgoed bewegen, zodat de droge lucht goed tussen het wasgoed kan komen, zodat de wasdroger efficienter het wasgoed kan drogen. Omdat de ballen zich tussen het wasgoed bewegen, zal er ook minder kreukvorming plaatsvinden wat de strijktijd weer verkort.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait. Wasverzachter kan je zo namelijk niet gebruiken, want dan spoelt het direct met de hoofdwas weg.
- De meeste gewatteerde jassen of donsjassen kunnen wel in de droger, maar gebruik daarbij alleen een langdurig programma op lage temperaturen. Ook hier kunt u de tennis ballen weer mee laten draaien om dezelfde reden. - Bij normale buitentemperaturen kan de jas uiteraard ook aan de lijn worden gedroogd.
Belangrijker dan het wassen is het drogen. De jas moet per se in de droger drogen, omdat dons langzaam droogt en waterafstotende stoffen de verdamping vertragen. Er kunnen vlekken ontstaan door stilstaand water. Er moet een programma van 20 tot 40 minuten worden uitgekozen.
Als je je puffer jas wilt wassen dan kun je dit het beste doen of een wol of dons wasprogramma. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden, centrifugeer de jas zo kort mogelijk en om het dons niet aan elkaar te laten klitten kun je 2 schone tennisballen toevoegen.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Slecht voor het milieu
Wasverzachter vormt een laagje op kleding en stoffen dat niet uitgespoeld wordt. Als je veel wasverzachter gebruikt, raakt je wasgoed 'verzadigd' en gaat de rest – inclusief chemische stoffen – mee met het afvalwater het riool in, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is.
Een wasbal is een product dat wordt aangeprezen als een alternatief voor wasmiddel. Er zijn uiteenlopende varianten en vullingen, bijvoorbeeld met magnetische deeltjes of met keramische balletjes die het waswater zouden ioniseren (hydroxide-ionen).