De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is.
Tijden voor vandaag voor het gouden uurtje zijn tussen 18:36:20 en 19:36:20 gemeten vanuit het midden van Nederland. Van oost naar west Nederland zit ongeveer 10 minuten verschil, gebruik de kaart hieronder om de tijd te bepalen waar u zich bevind.
Aan het begin van de dag heeft de zon een warme gloed, evenals vlak voor zonsondergang. Dit is het sterkst in het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Deze twee momenten worden daarom ook wel 'het gouden uurtje' genoemd. Het zonlicht is dan erg geel van kleur en geeft de foto een warme sfeer.
Het Golden Hour, ook wel gouden uurtje genoemd, is een bekende term uit de fotografie. Dit moment op de dag geeft namelijk het mooiste licht om sfeervolle plaatjes te schieten.
In de ochtend is het blauwe uur vlak voor het gouden uur, bij aanvang van de civiele schemering, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt. In de avond vindt het blauwe uur plaats aan het einde van de civiele schemering, net na het gouden uur, en begint het ongeveer 10 tot 15 minuten nadat de zon is ondergegaan.
Instellingen. Gebruik sowieso een statief tijdens het gouden uur. Hierdoor kun je met de laagste iso-waarde en lange sluitertijden fotograferen, zelfs als het licht bijna weg is. En dat levert uiteindelijk de minste kleurruis, minder bewogen foto's en de mooiste kleuren op.
Het is niet 1, maar 2 keer per dag Golden Hour. Namelijk in het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Het gaat echter niet voor alle plekken op de wereld op, dat er dan een uur lang extra mooi licht is.
Op 15 september begint de astronomische ochtendschemering (eerste lichtstralen) om 05:22 uur en om 20:44 uur is het volledig donker (het einde van astronomische avondschemering).
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Fase 1: Burgerlijke schemering
Wanneer de zon onder gaat, begint het te schemeren. Tijdens de burgerlijke (of civiele) schemering staat de zon minder dan 6˚ onder de horizon. Op dit moment kun je nog goed zien. Zo goed zelfs, dat je bij een heldere hemel nog kunt lezen zonder een extra lampje nodig te hebben.
12 uur 5 min.
In Nederland duur de civiele schemering grofweg zo'n 40 tot 50 minuten, afhankelijk van de tijd in het jaar.
De dagen worden in maart zo'n 4 minuten per dag langer en het tempo waarmee het langer licht wordt bereikt jaarlijks op 20 of 21 maart het hoogtepunt. De daglengte verandert voor veel mensen in positieve zin en daarmee is het effect van de toenemende daglichtperiode nog sterker.
Het noorden, het zuiden, het oosten en het westen. Dat zijn de 4 windrichtingen van een kompas. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.
Je kan je witbalans best niet op automatisch zetten als je tijdens een golden hour fotoshoot. Zet je witbalans op bewolkt zodat je de warme toon van het licht kunt meepakken.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Langste dag 2022 (21 Juni)
Op hogere breedtegraden worden de dagen nog sneller korter!
Waar de dagen in Nederland begin augustus met zo'n 3:30 minuten per dag korter worden, gaat dat rond 23 september met ruim 4 minuten nog sneller.
Half-november begint het pas écht donker te worden en wordt het al rond 16:45 uur donker. Het tijdstip van zonsopkomst is ongeveer gelijk aan dat van 15 oktober. Dat komt doordat eind oktober de wintertijd in gaat. Op de donkerste dag van het jaar, 21 december, is het slechts zeven uur en drie kwartier licht.