Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
Piepend ademen
Piepend ademhalen komt vaak voor bij astma. Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan.
- Het is belangrijk om samen met de arts een persoonlijk behandelingsplan met aerosols of puffers op te stellen. Bij aanhoudende klachten moet je de behandeling intensifiëren. Wanneer het beter gaat, kan je geleidelijk afbouwen. - Bij extreme kortademigheid kan je kind nood hebben aan aerosol in plaats van puffers.
Naast kortademigheid gaan sommige mensen hoesten of krijgen ze een piepende ademhaling. Dit komt meestal door vochtophoping in de longen, maar het kan ook komen door een longaandoening (zoals chronisch obstructief longlijden (COPD) en astma).
De arts luistert aandachtig naar je longen met een stethoscoop (longauscultatie). Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Als je korte tijd een piepende of brommende ademhaling hebt, is dat niet erg. Dat kan bijvoorbeeld komen door een griep of verkoudheid. Als je naast een piepende ademhaling andere klachten hebt, is dat reden om verder te kijken.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
1 Patiënten in het eindstadium van COPD zijn dan ook doorgaans langdurig ziek, afgewisseld met acute exacerbaties. Hoewel deze exacerbaties ernstig en potentieel dodelijk zijn, overleven deze patiënten meestal veel van dit soort episodes.
Meestal ga je bij een longaanval meer hoesten en komt daarbij meer slijm omhoog dan normaal.
Met piepen wordt een piepende ademhaling bedoeld. In het Engels heet dit wheezing. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen piepen bij de inademing en piepen bij de uitademing.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Ja, ook acute bronchitis is besmettelijk. U heeft acute bronchitis wanneer u na griep of verkoudheid last heeft van droge hoest met slijm. Een deel van de longen is dan ontstoken. Deze ontsteking ontstaat door een virus, hetzelfde virus als griep of een verkoudheid.
Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd. Mensen die niet kunnen hoesten lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken.
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen. Dat kan zorgen voor een onjuiste ademhalingstechniek: hyperventilatie. 'Daarbij kun je je heel kortademig en duizelig voelen, en hartkloppingen krijgen. Dat geeft vaak een gevoel van angst', zegt Rita Bijma.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.