Het lijkt een samenstelling van rood en vonk: de naam zou dan iets betekenen als 'ziekte die wordt gekenmerkt door rode, vurige vlekjes'. Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van roodhond, de oorspronkelijke vorm van rodehond.
De ziekten roodvonk en rodehond worden beide gekenmerkt door rode vlekken; vandaar het rood als eerste deel van de benamingen.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
Mensen die de ziekte hebben gehad, krijgen deze niet nog een keer. Als een zwangere vrouw rodehond krijgt, dan kan ze een miskraam krijgen. Ook kan de baby afwijkingen krijgen, bijvoorbeeld slecht horen, slecht zien of hartproblemen. De eerste 16 weken van de zwangerschap is het gevaar het grootst.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
In Nederland komt de ziekte bijna niet meer voor omdat de meeste kinderen gevaccineerd zijn. De kinderziekte kenmerkt zich door koorts en rode vlekken of vlekjes over het lichaam. Behalve baby's en kinderen kan rodehond ook volwassenen en pubers treffen.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Incubatietijd: De huiduitslag en koorts ontstaan na 12-23 (meestal 14-16) dagen. Besmettelijke periode: 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Maatregelen: Informeren naar contacten met niet-immune zwangeren. Symptomen: koorts, lymfadenopathie, uitslag.
Roodvonk is niet erg besmettelijk. De bacterie wordt vooral bij het hoesten of praten overgedragen via druppeltjes in de lucht. Roodvonk is de eerste tien dagen besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk.
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts.
Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is zeer besmettelijk. Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn.
Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog. Aan de binnenkant van de wangen komen witte vlekjes. Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam.
Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Met name kinderen lopen risico besmet te raken. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk. Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie.
Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn. Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt.
Poliomyelitis is ook bekend als kinderverlamming. Polio wordt veroorzaakt door drie typen poliovirussen. Het virus wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting of besmet water of door kleine druppeltjes in de lucht. De infectie kan leiden tot verlammingen.
Varicella (waterpokken) wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus ( VZV ): een dubbelstrengs DNA-virus met een lipide envelop. Het behoort tot de familie der herpesviridae. De weinig gangbare officiële naam is humaan herpesvirus 3 (HHV3).
Difterie of kroep is een uiterst zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie; de klassieke verwekker is Corynebacterie diphteriae, maar tegenwoordig vinden we ook regelmatig Corynebacterie Ulcerans terug.
Difterie wordt via hoesten van mens op mens overgedragen. In 2008 werden wereldwijd bij de WHO ruim 7.000 gevallen van difterie gemeld, vooral uit India. Maar ook in Indonesië, Nepal en Brazilië komt het voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot vijf dagen.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen en kunnen dus geen mazelen meer krijgen. Als je al een keer mazelen hebt gehad kun je het ook niet meer krijgen. Vooral in gemeenschappen waar niet of minder wordt gevaccineerd, komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor.