Het dier is een exoot, wat betekent dat het van nature niet in Nederland voorkomt. Het is hier beland door menselijk handelen. Sinds 2016 staat de wasbeer op de lijst met invasieve exoten van de Europese Unie. Dieren op deze lijst kunnen schade aanrichten aan de natuur.
Hoewel de wasbeer vrolijk in Nederland rondwandelt, komt hij hier niet van nature voor. Hij komt uit Noord-Amerika. De wasbeer is hier terechtgekomen nadat hij rond 1930 in Rusland en Duitsland werd ingevoerd voor de pelsdierfokkerij. Enkelen ontsnapte maar ze zijn ook uitgezet voor de jacht.
Oorspronkelijk kwam de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is hij voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Europa en ontsnapt naar het wild. In Nederland zijn er incidenteel waarnemingen.
De wasbeer komt van nature uit Noord-Amerika, maar in het verleden zijn ze door mensen naar Europa gebracht. In Duitsland zijn sinds de jaren 30 bijvoorbeeld wasberen losgelaten in het wild, om er vervolgens op te kunnen jagen. Daar komen de dieren inmiddels massaal voor.
Wasberen zijn volgens de Europese exotenverordening namelijk invasieve exoten en moeten in Nederland weg uit de natuur. De meeste provincies kiezen voor afschieten, maar AAP verzet zich daartegen en pleit voor een diervriendelijke aanpak.
Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo'n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft", aldus de dierenambulance.
WASBEER FAMOUS - Diergaarde Blijdorp.
Wasberen komen oorspronkelijk niet in Nederlandse natuur voor, maar ze zijn er zeker wel. Ze leven ook in Duitsland en daar zijn er inmiddels 1,5 miljoen. Onze Oosterburen waarschuwen: pak de wasbeer aan, want ze zorgen voor veel schade.
Vanaf woensdag is de wasbeer verboden in Nederland. Hij staat op een nieuwe zwarte lijst met 38 schadelijke uitheemse dieren en planten, net als de beverrat en Chinese wolhandkrab.
Eten wassen
Wasberen danken hun naam aan het feit dat ze hun eten soms 'wassen'. Zo wassen ze zorgvuldig kikkers en slakken vóór ze hiervan smullen. Dit doen ze omdat deze dieren giftige stoffen in hun huid hebben. Hard voedsel wordt lang onder water gehouden, zodat het wat zachter wordt.
Wasberen zijn erg intelligent en gebruiken voorwerpen, bijvoorbeeld stenen, als werktuigen. Ze hebben een goed stel hersens en een uitstekend geheugen. Als ze eenmaal een oplossing voor een lastige situatie hebben gevonden, dan onthouden ze dit zo'n drie jaar.
De wasbeer is een klein roofdier uit Noord-Amerika en Canada. Hij lust bijna alles. Naast slakken, vissen, kleine zoogdieren en vogels, wormen en insecten, peuzelt hij ook graag van vruchten, noten, graan, maïs en eikels. Als hij honger heeft, volgt de wasbeer zijn sterke neus.
Toegevoegd na 36 minuten: De naam wasbeer komt trouwens van waarnemingen van in gevangenschap gehouden dieren. In de natuur, waar hij een deel van zijn voedsel onder water zoekt en daardoor tijdens het jagen schoon spoelt, 'wast' de wasbeer niet. In dierentuinen doet hij dit wel.
In elk geval staat de wasbeer sinds 2016 op de zogeheten Unielijst van invasieve exoten van de Europese Unie. Dat betekent dat de soort niet meer mag worden verhandeld en gehouden.
Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms op aanzienlijke hoogte. Ook verlaten holen, omgevallen bomen en ruimtes tussen rotsen worden gebruikt en zelfs in riolen en schoorstenen brengen ze de dag door. Soms ligt hij te zonnen op een boomtak.
Wasberen hebben per jaar over het algemeen één nest met jongen. Een nest bestaat uit drie tot zeven jongen, meestal zijn het er vier. De jonge wasberen worden blind geboren en openen hun ogen als ze 18 tot 24 dagen oud zijn.
De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) is familie van de hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Het is een roofdier die zijn naam dankt aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer. Een volwassen wasbeerhond wordt tot 50 en 68 centimeter lang en de dikke borstelige staart 13 tot 25 centimeter.
Het stinkdier eet in de warmere lente en zomer voornamelijk insecten. Maar wat hij ook graag lust zijn noten, wortels, bessen en kleine reptielen en zoogdieren.
Wasberen (Procyon) zijn een geslacht van de roofdieren (Carnivora) uit de familie kleine beren (Procyonidae). Ze komen voor in grote delen van Amerika en Noord-Europa. De bekendste soort wasbeer is de gewone wasbeer (Procyon lotor).
De Wasbeer is intelligent en bevallig. Hij maakt met zijn behendigheid en lenigheid een aangename indruk. Hij is vrolijk, opgewekt en nieuwsgierig. De Wasbeer is plagerig en guitig.
Het overgrote deel van de wasberen in België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van Rudolf Hess. De tweede machtigste nazi na Adolf Hitler vond het wel interessant om op de beesten te jagen.