Bij ongeveer 5% van de mensen met kanker is de aanleg voor de ziekte erfelijk. Aanleg betekent dat er sprake is van een verandering (mutatie) in het DNA. Een Erfelijke aanleg kan van ouder op kind worden doorgegeven. Gelukkig krijgt niet iedereen met een erfelijke aanleg voor kanker ook altijd zelf kanker.
Is er een kans dat je erfelijke aanleg voor kanker hebt? Dan kan je arts dit laten onderzoeken. Dit onderzoek heet erfelijkheidsonderzoek. Het bestaat meestal uit het navragen van familiegegevens en DNA-onderzoek.
Een bepaalde combinatie van verschillende soorten kanker komt voor bij één persoon of binnen één familie. Bijvoorbeeld borst- en eierstokkanker of dikke darm- en baarmoederkanker; Eén persoon krijgt tweemaal dezelfde soort kanker (en dan niet als gevolg van uitzaaiingen).
Soms is er een bepaalde combinatie van soorten kanker in een familie. Dat kan bijvoorbeeld bij een erfelijk (tumor)syndroom. Hierbij kunnen ook goedaardige tumoren ontstaan. Bij een erfelijke aanleg voor kanker komt de kanker vaak ook op jongere leeftijd dan niet-erfelijke kanker.
Goedaardige tumor
Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggend weefsel en zaaien niet uit naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel vervelend of pijnlijk zijn als deze op het omliggende weefsel drukt. Als een goedaardige tumor klachten geeft, kunnen we de tumor weghalen.
Nee. Kanker is niet besmettelijk.
De kosten voor een enkelvoudig consult zijn 555,94 euro. Een enkelvoudig consult bestaat meestal uit 1 gesprek, zonder vervolgonderzoek. Na een enkelvoudig consult krijgt u wel altijd een brief. De kosten voor complexe counseling zijn 1.754.02 euro.
Oud worden zit in de genen – maar niet als je alleen langlevende ouders hebt. Pas als meerdere van je voorouders bij de oudste 10 procent van hun generatie hoorden, maak je significant kans op een langer leven.
Risicofactoren om dementie te krijgen
Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Minder dan 1 procent van de mensen tussen de 60 en 65 heeft dementie. Meer dan 40 procent van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie. Ook roken, ongezonde leefstijl en bepaalde ziektes en aandoeningen zijn risicofactoren voor dementie.
Hoge leeftijd, hoog risico op dementie
We worden in Nederland gemiddeld steeds ouder. En leeftijd is de grootste risicofactor van dementie. Van de mensen tussen de 65 en 69 jaar, heeft ongeveer 1% dementie. Maar van de mensen ouder dan 90 heeft gemiddeld 40% dementie.
De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Je kunt dan Alzheimer erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft.
DNA-onderzoek bij jou
Het kan enkele weken tot maanden duren voordat er een uitslag is. Je spreekt met de klinisch geneticus af hoe je de uitslag krijgt. Het onderzoek wordt gedaan door het laboratorium dat bij de afdeling klinische genetica hoort.
Genetisch onderzoek (DNA-onderzoek) Via genetisch onderzoek kunnen er afwijkingen in het DNA worden opgespoord. Bij dit onderzoek wordt meestal bloed afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. In het laboratorium wordt het DNA uit het bloed gehaald en onderzocht.
DNA is een verzamelpakket en de belangrijkste drager van ons erfelijk materiaal. Al onze celkernen bestaan uit 46 chromosomen, 23 van je moeder en 23 van je vader. Een DNA-onderzoek maakt het mogelijk je etnische achtergrond te ontdekken, een moord op te lossen, ziektes te bestrijden en genen te repareren.
Helaas is kanker niet altijd te genezen. Dat komt doordat kanker een ingewikkelde ziekte is die voor iedereen anders verloopt. Hoe kanker ontstaat verschilt per persoon en alle soorten kanker zijn anders.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Redenen om DNA-onderzoek te doen, zijn onder meer een jonge leeftijd bij de diagnose, meerdere keren kanker hebben gehad en/of eenzelfde vorm van kanker bij twee of meer naaste familieleden. Omdat de familiegeschiedenis zo belangrijk is, tekent de klinisch geneticus met de patiënt ook altijd diens stamboom.
Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. Er zijn in totaal zo'n 20.000 genen. We weten van maar ongeveer een kwart welke rol ze spelen bij bepaalde aandoeningen.
Genetisch onderzoek is onderzoek naar erfelijke (genetische) ziekten en aandoeningen die veroorzaakt worden door afwijkingen aan het DNA van sommige genen. Het onderzoek gaat na of iemand een erfelijke aandoening heeft of een genetische afwijking die aanleg daarvoor geeft.
Bij erfelijkheidsonderzoek onderzoeken we of uw klachten, de klachten van uw kind of de klachten van andere familieleden een erfelijke oorzaak hebben. Indien van toepassing zoeken we in uw erfelijk materiaal (DNA of chromosomen) naar een afwijking/verandering die deze klachten verklaart.
Een van de aanbieders geeft aan dat bij het onderzoeken van 25 locaties er een betrouwbaarheid is van 99,9999 procent." Als je wil weten of je broer wel echt je broer is of je vader wel echt je vader, dan kun je een verwantschapstest doen.
Nachtrust mensen met dementie verbeteren
Ze functioneren minder goed en het kan zorgen voor eiwitopstapeling en daardoor verdere achteruitgang. Mensen met dementie worden overdag vaak minder actief en vallen dan soms zelfs in slaap. Door die 'middagdutjes' zijn ze 's avonds niet moe genoeg om goed te kunnen slapen.