Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Wel oppassen: varianten zoals cappuccino en latte macchiato zijn erg calorierijk en bevatten een flinke dosis verzadigde vetten. Ze worden namelijk vaak met volle melk gemaakt, waarbij het allesbehalve beperkt blijf tot een scheutje.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Koffie en de lever
Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Koffiemelk is melk waar water is uitgehaald. Daardoor heeft het een hoog vetpercentage en is het wat dikker dan gewone melk. Het bevat daardoor ook meer suiker per 100 gram dan gewone melk. Soms is er ook nog melkeiwit aan koffiemelk toegevoegd of plantaardige olie.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, krijgen per dag gemiddeld 69 calorieën meer binnen. Maar dat is nog niet het ergste. Onderzoekers van de universiteit van Illinois en Californië ontdekten dat deze groep mensen over de algehele linie ongezonder eten.
Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk: Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk) Bijna vier keer minder vet.
Vraag: In 100 ml Becel-koffiemelk zit 11 gram suiker. Op de ingrediëntenlijst staan magere geëvaporeerde melk en plantaardige oliën. In 100 ml melk zit zo'n 4,5 gram suiker.
Becel voor de koffie is ideaal voor gasten die koffie of thee met melk of room drinken. Deze koffiemelk geeft een romige smaak aan koffie. Daarnaast bevat de magere melk gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Wil je de smaak van een koffie met melk, maar niet de bijhorende calorieën? Dan kies je volgens Sanne Mouha het best voor een cappuccino of een flat white. “Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
1 latte macchiato per dag = 900 calorieen per week
Stel je voor: je drinkt één latte macchiato per dag x 365 dagen = 45568 calorieen. Als je 7000 calorieen meer binnenkrijgt dan je verbrandt kom je ongeveer een kilo aan.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water. Zou je espresso drinken in dezelfde hoeveelheid als een filterkoffie, dan bevat een espresso wel meer cafeïne.