Een laminaatvloer met een dikte van 6mm is vooral geschikt voor ruimtes waar men minder vaak in loopt, zoals een zolder of slaapkamer. Voor de woonkamer raden we aan te kiezen voor laminaat met een dikte van minimaal 7mm. Kies voor extra comfort door het laminaat te combineren met een geluid reducerende ondervloer.
De meeste laminaat vloeren zijn tegenwoordig allemaal 8mm dik. En deze 8mm dikte gaat voor 95% samen met een woonklasse 32 en soms zelfs al woonklasse 33. Dat betekent dat deze laminaat vloer geschikt is voor intensief woongebruik.
In ruimtes met veel verloop (woonkamer, gang, commerciële ruimtes …) kies je best voor een vloer van klasse 32 of 33. Bij intensief commercieel gebruik is HPF (High Pressure Floors) de beste keuze. Let op: goedkope laminaatvloeren bestaan vaak uit HDF van lage kwaliteit en hebben meestal een erg zwakke slijtlaag.
De basisvloer moet vlak zijn. Het verloop van de vloer mag niet méér zijn dan 3 mm per strekkende meter; oneffenheden in het vloeroppervlak die groter zijn dan 2 mm moeten worden verwijderd. De basisvloer moet bovendien schoon en droog zijn.
HPL, high pressured laminate, is de hoogste kwaliteit laminaat. De toplaag, de laag die slijtage moet tegenhouden, is bij HPL dan ook samengesteld uit een aantal verschillende lagen kunststof.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Je kunt kiezen voor laminaat met of zonder een V-groef. Het is voornamelijk een optisch verschil, de v-groef geeft meer de indruk van een echte houten vloer. Als je geen v-groeven kiest bestaat er het risico bij de mindere kwaliteit laminaten dat er naden zichtbaar zijn. Let daar bij vlakke vloeren dus altijd goed op.
Kliklaminaat is in tegenstelling tot een houten vloer veel gemakkelijker te leggen; de planken worden namelijk vrij eenvoudig in elkaar gehaakt door het clicksysteem. Het materiaal waaruit de vloer bestaat en de legmethode brengen een hoop voordelen met zich mee.
Laminaat van klasse 23 / 31 geeft aan dat het laminaat geschikt is voor intensieve gebruik in een gezinswoning (keuken, gang, etc.) of voor licht commercieel gebruik. Laminaat klasse 32 is voor intensief gebruik in een gezinswoning en voor normaal commercieel gebruik (toonzalen, verkoopruimten).
Ondervloer garandeert isolatie tegen kou
Dan is het aan te raden een dikkere ondervloer toe te passen. Ondervloeren van 5-7 mm dik zorgen voor goede isolatie tegen de kou.
Hoge kwaliteit laminaat
Het heeft een slijtvaste toplaag gemaakt van kunsthars. Onder de slijtlaag bevindt zich een decorlaag. Deze lagen zijn verlijmd op een vezelplaat van 6 tot 11 millimeter dik. Aan de onderzijde is de laminaatvloer afgewerkt met een laag die net zo sterk is als de toplaag.
Welke vloer is beter bestand tegen beschadigingen? Omdat vinyl vloeren zacht zijn, bieden ze weliswaar meer loopcomfort, maar zijn ze ook iets kwetsbaarder. Laminaat vloeren hebben een harde toplaag, die beter bestand is tegen krassen.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
De Dryback PVC vloer is vaak tussen de 2 en 3 millimeter dik. Hoe dik de vloer precies is, hangt af van het merk. Een Click of Rigid PVC vloer daarentegen is tussen de 5 en 7 millimeter dik.
Laminaat zonder V-groef, de naam zegt het eigenlijk al; dit zijn laminaat vloeren zonder groeven. De laminaatdelen hebben dus geen afgeschuinde kant langs de zijkanten. Het creëert een vlak en strak oppervlak. Het voordeel van een laminaat zonder V-groef is dat er geen vuil in de groeven blijft zitten.
Warmere en donkere tinten zorgen dat grote kamers wat compacter lijken en een warme sfeer uitstralen. Als je een vloer zoekt voor een wat kleinere kamer, is het juist slim om een lichte, natuurlijke tint te kiezen. Dit maakt dat de ruimte wat groter oogt en minder bedompt overkomt.
Goedkoop laminaat kopen doe je bij Kwantum!
Natuurlijk altijd voor de laagste prijs. Kies uit laminaat zonder v-groef of met 2-zijdige of 4-zijdige v-groef.
De hoeveelheid laminaat berekenen
Een voorbeeld: Stel de lengte van uw ruimte is 8 meter en de breedte van de kamer is 4 meter, dan is de berekening 8 x 4 = 32 - 32 x 0,1 = 3,2 - Totaal: 32 + 3,2 = 35,2 m2 laminaatvloer nodig.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.