De hond is een roofdier uit de familie van de hondachtigen, en een gedomestificeerde ondersoort van de wolf. De wetenschappelijke naam ervan werd in 1758 als Canis familiaris gepubliceerd door Carl Linnaeus. De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.
Stel niet te hoge eisen aan haar. Houd je teef aan de lijn wanneer zij loops is. Ondanks dat een teef slechts een aantal dagen loops is (Oestrus fase), is het verstandig om haar direct aan de lijn te houden als je vermoedt dat ze loops is. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen.
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
Sommige honden zijn 'maar' 3 weken loops, en andere honden kan het wel tot 6 weken duren!
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico's die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.
Tips omgaan met een loopse hond
Verschoon regelmatig de hondenmand en dekens tijdens de loopse periode van uw teef. Het loslaten lopen van uw teef tijdens haar loopsheid, is geen goed idee. U kunt uw hond beter uitlaten op een rustige plek of tijdens tijdstippen wanneer minder honden buiten zijn.
Een loopse teef heeft een opgezwollen vulva (soort schaamlippen) en verliest bloed. Hoe zichtbaar de loopsheid is, verschilt per teef, de ene is heel schoon en wast direct iedere druppel bloed weg en de ander laat het gewoon lopen. Let dus goed op als je hond of andere honden zich 'vreemd' gaan gedragen.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben. Een hond kan tijdens de loopsheid ziek lijken en het komt zelfs voor dat de hond pijn heeft.
Het is heel typisch dat ze twee keer per jaar loops zijn. De gemiddelde duur van de loopsheid is drie weken of 21 dagen. Maar dit is dus slechts een richtlijn! Bij sommige honden duurt het maar twee weken, terwijl het bij anderen wel vier weken kan duren.
Mijn hond is loops geworden – kan de sterilisatie dan wel doorgaan? Nee, het is zeer onverstandig om een teefje tijdens de loopsheid te steriliseren. Gedurende de loopsheid zijn de eierstokken en de baarmoeder veel forser doorbloed, waardoor het risico op bloedingen tijdens de operatie sterk toeneemt.
Uitlaten: De dag dat u uw hond ophaalt, kan zij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan haar reactie vertraagd zijn. Laat haar daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten.
Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde 'puppy coat'. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig. Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.
De loopsheid begint ongeveer op een leeftijd van 9 - 10 maanden, met een variatie van 6 tot 24 maanden. Er bestaat een grote variatie tussen de verschillende rassen, dus de exacte leeftijd is niet te voorspellen. Het interval tussen de loopsheden is ongeveer 6 maanden, maar deze varieert ook, van 4 tot 12 maanden.
Wanneer dekken? Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.