De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas.
Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.
Bij vrouwen wordt de schede schoongemaakt met water en brengen we de verdovende gel aan op de cystoscoop. Deze gel kan een kortdurend, branderig gevoel geven en werkt ook als glijmiddel. De uroloog of specialistisch assistente brengt de cystoscoop via de plasbuis in de urineblaas.
Voor het glijden gebruikt de uroloog wat gel.De uroloog spuit water in de blaas; zo kan hij/zij de blaas, de plasbuis en bij mannen ook de prostaat, goed bekijken. Het onderzoek duurt 5-10 minuten. U krijgt meteen de uitslag van het onderzoek. Na het onderzoek kunt u naar huis.
Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.
Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Hierbij is de urine rose gekleurd, maar het geeft soms ook de indruk puur bloed te plassen. Ook kunnen klachten ontstaan zoals pijn in de onderbuik, pijn in de flanken en/ of het gevoel heel vaak te moeten plassen.
Een cystoscopie is een onderzoek waarbij met een dun instrument in de plasbuis en de blaas gekeken kan worden. Er kan eventueel ook een kleine ingreep gedaan worden. Bij volwassenen kan dit op de polikliniek, maar bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose. Een (dag-)opname is dan noodzakelijk.
Cystoscopie. Bij een cystoscopie kijkt de uroloog met een kijkbuis, ook wel een scoop genoemd, via de plasbuis in de blaas om te zien of er afwijkingen zichtbaar zijn. Mogelijke afwijkingen zijn een blaasverzakking, blaassteen of een blaaspoliep.
U komt bij de afdeling urologie in het ziekenhuis bij onder andere de volgende aandoeningen: prostaatproblemen, zoals een vergrote of ontstoken prostaat. prostaatkanker. blaasproblemen, zoals blaassteen, -retentie, -ontstekingen en interstitiële cystitis.
Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de poli komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek en is bovendien nodig voor het plasonderzoek. Begin twee uur vóór het onderzoek met het drinken van water, limonade, thee of koffie. Drink elke 20 minuten één vol glas.
Wat houdt een echografie van de blaas in? Bij dit onderzoek bepaalt de onder-zoeker de mogelijke hoeveelheid urine die na het plassen in de blaas achterblijft. Dit gebeurt met een apparaatje op de huid, dat geluidsgolven uitzendt en opvangt. Deze geluidsgolven hebben zo' n hoge frequentie, dat u ze niet kunt horen.
Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
Een blaasonderzoek is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Bij mannen gaat het ook om de prostaat. Bij dit onderzoek gaat de uroloog met een dun slangetje of buisje, de cystoscoop, via de plasbuis de blaas in. Aan dit slangetje zit een lichtsnoer en lens.
Plasbuis bij de vrouw
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.
De uroloog doet lichamelijk onderzoek, zet een echo apparaatje op uw buik, om de blaas op te meten en kijkt met een dun kijkertje via de plasbuis in uw blaas. Hierna volgt het eindgesprek. De informatie in deze folder is belangrijk voor u.
Als arts-specialist urologie behandel en opereer je kwalen en stoornissen aan de urinewegen, blaas, nieren en de mannelijke geslachtsorganen. Dit betreffen zowel aangeboren afwijkingen als ook tumoren, infecties en impotentie. Als uroloog werk je in een ziekenhuis.
Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.
Nefrologie versus urologie
Een nefroloog richt zich met name op de functie en werking van de nieren, en behandelt deze zo nodig met medicatie of dialyse. De uroloog voert operaties aan nieren, urinewegen, prostaat, blaas en geslachtsorganen uit.
Als uw baarmoeder is verwijderd, kunnen de top van de vagina en de dunne darm verzakken. Hierbij keert de vagina zich 'binnenste buiten'. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Meestal bedragen de kosten €225, maar afhankelijk van de aard van de onderzoeken kan dat bedrag hoger liggen.
Het onderzoek duurt ongeveer 30-90 minuten en soms langer. Meestal blijft iemand voor dit onderzoek 1 nacht in het ziekenhuis. U gaat naar de uitslaapkamer totdat u goed wakker bent. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.
Mannen en kinderen krijgen bij een blaasontsteking direct een antibioticakuur mee. Ook vrouwen die zwanger zijn, vrouwen die afwijkingen aan de urinewegen of een verminderde weerstand hebben, krijgen meteen antibiotica voorgeschreven.