Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen.Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Sperziebonen invriezen door te blancheren
,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen.
Het is niet per se nodig om de sperziebonen te blancheren; je kunt ze eventueel ook rauw invriezen. Toch is het advies om ze kort te blancheren voordat je ze in de vriezer stopt, aangezien dit ervoor zorgt dat de textuur en kleur zo goed mogelijk behouden blijven.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water. Plaats daartoe een pan met water op het vuur, en breng het water aan de kook.
Meestal mikken we de boontjes in het kokende water, wachten we tot het water weer aan de kook is en zetten we daarna de timer op 2 minuten. Boontjes kunnen schijnbaar ook ingevroren worden zonder eerst te blancheren maar in dat geval zijn ze minder lang houdbaar.
Houd ze knapperig
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Dit voorkomt het overkoken van het water en maakt de sperziebonen extra zacht.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Sperziebonen blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de sperziebonen vervolgens maar 2 minuten. Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen. Je kunt vervolgens de geblancheerde sperziebonen invriezen of verwerken in een gerecht.
Witte bonen kun maanden in de vriezer bewaren, maar wel in een luchtdicht verpakking, en voor het invriezen wellen en blancheren. In de koelkast. Verse witte bonen die nog in de peul zitten kun je drie dagen bewaren in de koelkast.
Snijbonen die rauw ingevroren zijn blijven maximaal drie maanden houdbaar in de vriezer. Snijbonen die voorgesneden en geblancheerd zijn blijven tot wel een jaar houdbaar in de vriezer.
Sperziebonen ontdooien en bereiden
De sperziebonen kun je eventueel eerst rustig in de koelkast ontdooien, maar het verdient aanbeveling om de nog bevroren bonen direct in koken water te doen en gedurende 15 tot 18 minuten te koken.
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken.
Boontjes bevatten van nature giftige stoffen die door het koken onwerkzaam worden gemaakt. Eet dus geen rauwe boontjes. Boontjes zijn extra lekker op smaak te brengen met kruiden, zoals knoflook, kerriepoeder en nootmuskaat.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn. Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard.
Zodra de boontjes een temperatuurverandering ondergaan (van koeling naar kamertemperatuur bijvoorbeeld) gaan ze “roesten”. Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Smelt 100 g boter (ja lekker veel) op middelhoog vuur in een zware braad- of koekenpan en gooi daar de diepvriesboontjes naar keuze in. Laat 5 minuten flink borrelen en zet dan het vuur laag. Voeg zout en peper toe en laat 30 to 40 minuten zacht karamelliseren totdat de boontjes geslonken en goudbruin zijn.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Snijden met mes of snijbonenmolen. Water aan de kook brengen en de snijbonen gedurende drie minuten blancheren. Afgieten en afspoelen met koud stromend water om het kookproces te stoppen. Verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en voorzien van een etiket met daarop de naam van de groente en de invriesdatum.