Plons erin en zwem naar de voet van de steile rotswanden die omhoog reiken naar de Flatbreen-gletsjer. Bereid je voor op een verfrissende – volgens sommigen té verfrissende – duik, want zelfs in hartje zomer is het water ijskoud. Verblijf aan de rand van het fjord bij Fjærland Fjordstue Hotel.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water. Dus voor de vissers onder ons: je hoeft niet naar de winkel voor een visje maar kunt met gemak een kabeljauw, makreel of koolvis vangen in de fjord!
De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.
De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig te drinken.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
Het Geirangerfjord met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en wordt omschreven als mooiste fjord van Noorwegen en misschien is het ook wel het mooiste fjord ter wereld.
Momenteel zijn fjorden schaarser geworden en nauwelijks te koop op bijvoorbeeld marktplaats of de paardenmarkt. Nu dan hogere prijzen: voor een goed bereden of betuigde fjordenmerrie of ruin betaal je nu gemiddeld 2500-3000 euro.
De overgang tussen de binnenfjord en de buitenfjord is hier erg nauw, zodat het water zich er bij eb en vloed met een enorme snelheid door perst. Het Telemarkkanaal is 105 km lang en heeft een hoogteverschil van 72 m, die door middel van sluizen overwonnen wordt.
Denk aan bijvoorbeeld soep, pasta's, broodbeleg, sappen en frisdrank. – In Noorwegen betaal je de hoofdprijs voor alcohol en sigaretten, dus dat kun je beter gewoon laten. Als je het een onmisbaar onderdeel van je vakantie vindt, dan kun je het beter meenemen van huis. Houd wel rekening met de invoerrechten!
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
Fjorden zijn lang geleden ontstaan toen gletsjers diepe dalen hadden uitgeslepen. Deze dalen raakten toen het ijs steeds meer smolt door de zee gevuld. De zee beukt tegen de steile rotsen aan. En daardoor slijt het land steeds verder af.
Fjorden bevinden zich in Europa langs de kusten van het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan, in Noorwegen, Schotland, het oosten van Canada, IJsland en Groenland.
Daarnaast draait menig Fjord goed mee in verschillende takken van de basis wedstrijdsport. Dressuur, springen, endurance, western: het slimme bergpaardje kan het allemaal, binnen zekere grenzen uiteraard. Zoals meestal bij een echte 'allrounder' is de veelzijdigheid z'n grootste kracht.
De fokkerij, waarbij waarschijnlijk veel inteelt werd toegepast gedurende vele honderden jaren, heeft van het fjordenpaard een ras gemaakt dat zeer uniform is en ook fokvast. Beengebreken komen zelden voor en mits goed verzorgd, kunnen ze gemakkelijk 20 jaar of ouder worden en boven de 30 jaar is ook geen zeldzaamheid.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
Het warmste gebied is in de zomer te vinden in Østlandet en in delen van Sørlandet. In Oslo is het in juli het warmst en zijn de maximumtemperaturen vergelijkbaar met in De Bilt. De hoogste temperatuur in Noorwegen ooit, werd genoteerd in Nesbyen. Op 20 juni 1970 werd het hier 35,6 graden.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
De zon schijnt niet overvloedig in Noorwegen. Langs de kust regent het vaak en als het niet regent hangt er veel bewolking. In Karasjok schijnt de zon 1090 uur per jaar en in Oslo schijnt de zon 1632 uur. Kristiansand in het zuiden heeft met 1795 uur het meeste aantal uren zon van Noorwegen.
Groen. De kleurcode van het reisadvies voor Noorwegen is groen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
In Noorwegen worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Noorwegen. Jouw stekkers passen.
Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je 's avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen.