Als trekken aan het lipje niet helpt, kun je het proberen met een speld. Steek een speld voorzichtig tussen de ring en het glas, tot het puntje in de pot terechtkomt. Met een beetje geluk hoor je nu pssssst en de pot gaat open.
Weckpotten vullen
Vul de potten met de groenten of fruit en vul op met water of een deel van het kookvocht en conserveermiddelen (zuur, zoet of zout). Vul ze tot 1 á 2 cm onder de rand. Vul de potten met een trechter, zo blijft de rand schoon. Zuur heeft de beste conserverende werking.
Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Houd met een schone doek de weckpot vast en leg met je andere hand de rubberen ring en de deksel op de weckpot. Controleer of de rubberen ring mooi plat op de pot ligt. De rubberen ring mag nergens uitsteken of naar binnen zijn gevouwen. Klem de deksel dicht met twee bijbehorende klemmen.
Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Nadelen van wecken
Omdat de gifstof niet kan overleven bij wecktemperaturen boven de 120 graden is dat in de industrie de norm. Het nadeel van deze hoge temperatuur is weer dat de groente vaak veel te zacht wordt. Bij steriliseren in gewoon kokend water van 100 graden is daarom de sterilisatietijd van belang.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Omdat de potten zo goed afgesloten kunnen worden, zijn ze zeer geschikt om eten in te bewaren. Denk aan producten als havermout, meel, noten of pasta. Maar ook zelfgemaakte producten als jam, pesto of hummus doen het goed in de glazen pot. Je koelkast ziet er gelijk ook een stuk leuker uit met al die potjes.
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Probeer het eens zo: zet de fles met de dop waarop je moet drukken op een lage tafel of stoel en gooi je lichaamsgewicht in de strijd. Gebruik bij een knijp-draaifles een notenkraker. Doe de notenkraker om de dop, knijp zo dat je de dop goed vastpakt met de notenkraker, en draai.
Pollepel. Een paar ferme tikken met een pollepel rondom het deksel is voldoende om het vacuüm in de pot op te heffen. U kunt het deksel nu moeiteloos open draaien.
Duwen en draaien – duw het deksel of de dop naar beneden en blijf duwen totdat je hem los kunt draaien. De zijkanten indrukken en draaien – gebruik de groefjes op het deksel of de dop om een goede grip te krijgen, duw de zijkanten dan in en draai het deksel of de dop tegelijkertijd rond totdat hij loskomt.
Als je wilt wecken zonder weckketel zal je een grote kookpot nodig hebben waarin je water kan koken en daarna de weckpot met voedsel hierin onderdompelen voor bepaalde tijd afhankelijk van het gerecht.
Kook de inmaakringen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water. Heb je gebruikte ringen en zijn ze erg vies, voeg dan een 1 eetlepel soda toe. (door de soda worden uw inmaakringen en deksels ontvet). Bewaar de inmaakringen in een bakje met zuiver water tot gebruik.
Indien u niet beschikt over een weckketel, kunt u ook wecken in een pan. In principe blijft het op dezelfde wijze gaan. Hou ten alle tijden de potten vrij van de bodem, dit kunt u doen door een weckroostertje onder in de pan te plaatsen maar een opgefrommelde theedoek onderin is ook een mogelijkheid.
Een te laag zoutgehalte in de pot is één van de factoren die ervoor zorgen dat de bacterie gifstoffen gaat produceren. Voeg daarom bij elke pot een theelepeltje zout toe op een pot van 1 liter. Bij verhitting boven 121,1 graden Celsius (250 graden F) gaan de sporen van de Clostridium botulinum kapot.
Bij wecken wordt vlees in een glazen weckpot langdurig verhit en van de buitenlucht afgesloten. Een groot deel van de bacteriën en schimmels die bederf veroorzaken, wordt gedood. Maar sommige bacteriën zijn in staat om te overleven omdat de temperatuur vaak niet boven de 100 graden Celsius komt.
Zowel fruit als verschillende groenten zijn te wecken. De sleutel tot succes is brandschoon werken. Want elk micro-organisme dat toch in de weckfles terechtkomt, kan voor bederf zorgen. Was voor je begint je handen met desinfecterende zeep en maak dan alle potten, deksels en ringen goed schoon.
Zuur (zoals azijn) doet precies het omgekeerde, het verstevigt de celwanden waardoor groenten ingemaakt in zuur juist knapperig worden. Calcium- en magnesiumionen verstevigen de celwanden ook. Gebruik daarom ongeraffineerd zout (waarin deze mineralen voorkomen) voor het inmaken en fermenteren.
Bijna alles kan worden ingemaakt. Inmaken werd vroeger gedaan om ook producten langer houdbaar te maken zodat men ook in de winter groente, fruit, vlees en vis kon genieten. Tegenwoordig is dat wel anders. Het hele jaar door kun je bijna alle soorten groente en fruit krijgen in de supermarkt.
Bij het inmaken van warme producten moet het mengsel kokend heet in de potjes gegoten worden. Vul de potjes tot aan de rand, en sluit de potjes direct goed af terwijl ze nog heet zijn. Wanneer de dichte potjes langzaam afkoelen trekt de deksel vacuüm en kun je de ingemaakte producten langer bewaren.