Gemeentelijke Gezondheidsdiensten oftewel GGD'en beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid van de inwoners van Nederland. Dit heet ook wel publieke gezondheidszorg.
GGD GHOR Nederland is de belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. GGD GHOR is de brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).
De GGD-toezichthouder is onafhankelijk en informeert de gemeenten over de kwaliteit van de zorgaanbieders.
De DPG is verantwoordelijk voor twee organisaties: GGD en GHOR. Daarmee is de DPG voor de geneeskundige keten – de zogenaamde 'witte keten' – de gesprekspartner voor de gemeente, brandweer, politie en justitie.
De GGD Amsterdam, Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam, is de oudste en de grootste gezondheidsdienst van Nederland. De dienst heeft vaak een voorbeeldfunctie voor de rest van Nederland.
Medewerkers gaan vanaf 1 januari 2022 minimaal 14 euro per uur bruto verdienen. Een enorme sprong vanaf de 10,34 euro die vorig jaar als minimumloon gold.
Wie betaalt wat voor de taken van de GGD? Het Rijk bekostigt gemeenten door een algemene uitkering in het Gemeentefonds. Het Rijk betaalt het RIVM voor de coördinatie van infectieziektebestrijding. Het Rijk subsidieert GGD'en voor de uitvoering van seksuele gezondheidszorg.
Er zijn in totaal 25 GGD'en in Nederland; een landelijk dekkend netwerk. De Wet publieke gezondheid (Wpg) schrijft voor welke taken de gemeenten aan de GGD moeten toewijzen; deze taken worden landelijk uniform uitgevoerd.
Mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen vanaf nu een zelftest doen of naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten.
De GGD'en en GGD GHOR Nederland willen veilig met u communiceren. In bepaalde e-mails staat gevoelige informatie (zoals uw persoonsgegevens). Deze berichten zijn alleen bedoeld voor u als ontvanger. Om ervoor te zorgen dat alleen u de informatie kan lezen, werken GGD GHOR Nederland en de GGD'en met beveiligde e-mails.
Wettelijke basis. De burgemeester en wethouder zijn verantwoordelijk voor de instelling en instandhouding van de gemeentelijke gezondheidsdiensten. Voorheen viel dit onder verschillende wetten: de Wet collectieve preventie volksgezondheid en de Infectieziektenwet.
De DPG is het aanspreekpunt en de gesprekspartner voor zowel het bestuur als voor de brandweer, politie, gemeente en justitie. Daarbij geeft de DPG binnen het veiligheidsdomein integraal advies namens de geneeskundige keten (de zogenaamde 'witte keten').
De GGD toetst de hygiëne en veiligheid. Dit doet de GGD met een checklist met landelijke normen en richtlijnen. De gemeente beslist om de vergunning wel of niet te verlengen of af te geven. Dat doet zij aan de hand van de resultaten van de inspectie van de GGD.
De GGD spoort de bron van de infectie op, en gaat na of contacten van de patiënt risico lopen op een besmetting. Daarna kan de GGD maatregelen nemen ter bescherming van contacten en ter preventie van verspreiding van de ziekte.
Waarom stuurt een GGD een beveiligde e-mail? GGD'en sturen een beveiligde e-mail als er informatie in staat die niet voor anderen is bedoeld, zoals persoonlijke gegevens. Beveiligd e-mailen is een zeer veilige en betrouwbare manier van berichten versturen.
De GGD Amsterdam (Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam) is de lokale gezondheidsdienst van Amsterdam, Diemen, Weesp en de Amstellandgemeenten. Het doel van deze lokale GGD-afdeling is het beschermen en bevorderen van de volksgezondheid in het werkgebied.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Contactonderzoek door GGD
Het kan ook zijn dat de GGD u belt bij een positieve test. Dat doen ze als u deel uitmaakt van een steekproef. Of van een specifieke groep. Werk dan mee aan het beantwoorden van hun vragen.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Een uitzonderlijk geval is de afkorting GGD (Gemeentelijke Geneeskundige Dienst): daarvan is zowel het meervoud GGD's als GGD'en juist. GGD's zou het meest voor de hand liggen, maar GGD'en is ook ingeburgerd geraakt.
Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) organiseert de geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen, rampen en crises. De GHOR is onderdeel van een veiligheidsregio.
Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD'en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
Als overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) werken wij mét en vóór onze leden aan het versterken van de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland.
Op een consultatiebureau krijgen de kinderen ook de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Er zijn ongeveer 880 locaties in Nederland waar de vaccinaties gegeven worden.