50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker. 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt. 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten.
Gemiddeld – 40 tot 50 Mbit
Goede snelheid voor twee personen die tegelijk internet gebruiken of voor één persoon die internet intensiever gebruikt, zoals downloaden.
Een goed voorbeeld is een groepsmeeting in HD in Google Meet of Microsoft Teams. Zo'n groepsmeeting gebruikt maximaal tussen 2 Mbps (Teams) en 3,2 Mbps (Meet) bandbreedte per gebruiker.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Uit welke internetsnelheid kan ik kiezen bij Ziggo? Je kan kiezen uit een downloadsnelheid van 100, 350 of 1000 Mbit/s. We bieden internet aan in verschillende pakketten, zo hebben we Alles-in-1 met Internet, TV & Bellen. Je kan ook kiezen voor een pakket zonder bellen: Internet & TV.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
100 Mbps: een goed gemiddelde
De meeste gebruikers hebben voldoende aan een snelheid van 100 Mbps. Simpelweg surfen op het internet is uiteraard meer dan genoeg met deze snelheid. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen.
Alleen bellen heeft een minimale download- en uploadsnelheid nodig van 0,03 Mb/s. Bij videobellen met 1 persoon zit je al snel op 0,128 Mb/s en hoger. Wil je videobellen met meerdere collega's? Dan moet je rekening houden met een minimale snelheid van 2 tot 4 Mb/s bij 5 tot 7 deelnemers.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
We geven een overzicht van de verschillende internetsnelheden en mogelijkheden. 20 Mbit/s: Dit is voldoende om te surfen, mailen of beperkt te streamen op 2 apparaten tegelijk. 50 Mbit/s: Je hebt geen last van elkaar als je met meerdere personen tegelijk aan het internetten bent.
Met 100 Mb/s kan iedereen probleemloos zijn digitale ding doen zonder dat het afspelen van een video hapert of dat het downloaden van die bestanden wel érg lang duurt. Deze internetsnelheid heeft heel veel capaciteit en daardoor is het ideaal als er bij jou thuis veel apparaten zijn met een internetverbinding.
Voor een goede internetsnelheid adviseren wij een snelheid van 25 Mb/s per persoon binnen je huishouden. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddeld huishouden (met 3 of 4 personen) heeft vaak voldoende aan een snelheid tot 100 Mb/s.
De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 200, 400, 500 en 1000 Mbps. Bij Caiway kun je een snelheid halen tot 1500 Mbps en bij Delta tot 8000 Mbps. Bij glasvezel internet zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Een richtlijn: Tot 20 Mbit/s: lage downloadsnelheid, maar kan genoeg zijn als je alleen woont en weinig internet of streamt. 40 tot 50 Mbit/s: als je met meerdere apparaten tegelijk wilt streamen, interactieve tv wilt pauzeren en opnemen en wilt gamen.
Daarnaast is het fijn om ook nog een objectieve speedtest te doen, bijvoorbeeld Speedtest by Ookla. Speedtest by Ookla heeft tevens voor smartphones en tablets een app om een speedtest uit te voeren. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de snelheid, is het van belang een speedtest een aantal keer ter herhalen.
De ander kan bestanden sneller binnenhalen, bijvoorbeeld met een snelheid van 100 Mb/s. Oftewel: een bestand van 100 Mbit is in 1 seconde gedownload. En er zijn zelfs pakketten met 500 Mb/s: binnen 1 seconde is een bestand van 500 Mbit binnen.
Minimale internetsnelheid voor streamingdiensten: 7 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor SD-kwaliteit. 10 Mbps (megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit. 25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit.
Een 4K-decoder of 4K-tv-ontvanger (als je via de tv-aanbieder kijkt). Voldoende internetsnelheid (minstens 25 Mbit/s per 4K-zender).
Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.