Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Een lichaam dat veel vocht vast houdt (oedeem). Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van het oedeem. Als u een een hart dat minder goed pompt (hartfalen) heeft moet u het waarschijnlijk langdurig gebruiken.
Het vochtafdrijvende effect begint na een half uur en kan 4 tot 8 uur aanhouden. De capsules met vertraagde afgifte beginnen binnen 2 tot 3 uur te werken en werken 12 tot 24 uur lang. U merkt dat doordat u vaker moet plassen. Binnen enkele dagen merkt u dat u minder last heeft van dikke enkels en benauwdheid.
Een nadeel van plaspillen is dat u te veel kalium kunt verliezen. Spiercellen hebben juist kalium nodig voor de geleiding van elektrische prikkels. Er zijn speciale plaspillen die ervoor zorgen dat u niet te veel kalium verliest. Vaak krijgt u plaspillen in combinatie met andere medicijnen, zoals bloeddrukverlagers.
Bij hartfalen is de gebruikelijke dosering één keer per dag een tablet van 60 mg met vertraagde afgifte. De dosering bij hoge bloeddruk is 20 tot 40 mg furosemide per dag. Bij hoge bloeddruk door nierfalen is de dosering soms hoger. De dosering is 40 mg iedere twee dagen, of 20 mg één tot twee keer per dag.
Furosemide bevordert water- en zoutuitscheiding via de urine. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid urine toeneemt die de nieren afgeven.
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De bloeddruk kan dan wel weer omhoog gaan en uw lichaam kan weer beginnen met vocht vasthouden (oedeem) of de benauwdheid kunnen terugkeren. Stop dus alleen in overleg met uw arts.
Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Oedeem. Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van het oedeem. Als u een verminderde nierwerking of levercirrose heeft, moet u het waarschijnlijk langdurig gebruiken.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
De bijwerkingen van plaspillen komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals: spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen. ernstige vermoeidheid.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Plaspillen zijn pillen waardoor je meer gaat plassen. Meer plassen betekent meer vocht verliezen, wat bij hoge bloeddruk of hartfalen het hart kan ontlasten. De hoeveelheid bloed neemt af, de bloeddruk daalt en het hart hoeft minder kracht te gebruiken bij het pompen.
Oedeemtherapie kan met verschillende behandeltechnieken of combinatiebehandelingen het oedeem verminderen en toename van klachten tegengaan. Ook kunnen huidproblemen worden voorkomen en mogelijke functiestoornissen die ten gevolge van oedeem zijn ontstaan, verbeterd worden.
Dit kan tot bijwerkingen leiden. Een snelle vochtafdrijving veroorzaakt hoofdpijn, droge mond, een dorstgevoel en slechter zien. Dit gaat over als je lichaam is gewend aan de kleinere hoeveelheid vocht in de bloedvaten. Ook kun je gevoelige spieren, spierkrampen en spierzwakte krijgen.
Chloortalidon geeft een betere verlaging van de 24-uursbloeddruk dan hydrochloorthiazide. Bij de behandeling van hypertensie geeft chloortalidon 21% meer daling van het optreden van cardiovasculaire eindpunten dan hydrochloorthiazide.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Vochtafdrijvende tip 5.
De meeste bekende vitamine is B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie en water dezelfde hoeveelheid urine geven. Dat koffie vochtvasthoudend is, lijkt daarom niet te kloppen. Het Voedingscentrum geeft eveneens aan dat zowel de vochtafdrijvende als de vochtvosthoudende werking niet bewezen is.
Een ontbijt met magere yoghurt of amandelmelk houdt ook je vochthuishouding in balans. Vul aan met wat vers fruit of diepvriesfruit, zoals bosvruchten of framboos.
gebrek aan eetlust • lusteloosheid (apathie) • gevoel van zwakte • duizeligheid • slaperigheid • braken • verwardheid. hartklachten (cardiale symptomen) • bij ernstig kaliumverlies: belemmering van de darmwerking (paralytische ileus) of verwardheid, wat kan resulteren in coma. hartritmestoornissen.
Indien oraal toegediende hoge doseringen furosemide of bumetanide niet het gewenste effect geven, kan een verbetering van de natriuretische respons bereikt worden door intraveneuze toediening van het lisdiureticum, bij voorkeur per continu intraveneus infuus.
Furosemide is een plasmiddel. Het voert overtollig vocht af om het hart te ontlasten. Wanneer de knijpkracht van het hart slecht is, kan furosemide worden gecombineerd met een hartversterkend medicijn als milrinone of dobutamine. Als gevolg van het afdrijven van vocht moet u vaker plassen.