Zonnebloemolie is een van meest gebruikte oliën om in te bakken en braden. Het wordt vaak aangeprezen als een gezond product, omdat het een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren bevat.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
53% uit vetten, 27% eiwitten en 10% koolhydraten. In veel landen worden de zaden gepeld en vervolgens rauw gegeten, als snack of bijvoorbeeld in een salade. Wanneer de zaden worden geperst levert 100 kilo zaden 45 liter olie op. Daarnaast zijn de zaden een uitstekende eiwitbron voor de diervoederindustrie.
Zonnebloemolie kan zowel gezondheidsvoordelen als -risico's hebben, afhankelijk van de samenstelling en hoe het wordt gebruikt. Het is slim om voorzichtig te zijn bij het koken met zonnebloemolie op hoge temperaturen, vooral als het een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten heeft.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Zonnebloemolie bevat relatief veel linolzuur, ook bekend als Omega 6. Dit onverzadigde vetzuur verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken, dus je zult het uit voeding moeten halen.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan. Volg de bereidingstijd op de verpakking en controleer de kleur tijdens het frituren.
Andere neutraal smakende oliesoorten zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), maisolie, raapzaadolie, slaolie (een mengsel van verschillende oliesoorten) en sojaolie. Al deze soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren.
Lijnzaadolie bevat vooral omega 3, wat voor een vermindering van ontstekingen en een verbeterde vruchtbaarheid, huid en vachtkwaliteit kan zorgen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6 wat juist ontstekingsbevorderend kan werken.
Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Welke olie is geschikt voor warme bereidingen? Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
De goedkope zonnebloemolie in plastic flessen is altijd ongezond. Maar als je koud geperste zonnebloemolie neemt is dat heel gezond. Het bevat meer vitame E en vitamine K dan olijfolie, maar minder omega-3.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Gebruik olijfolie op slaatjes, in dressings, op pasta, in tapenades of in koude sauzen. Olie van avocado's is donker van kleur, maar kun je op net dezelfde manier gebruiken als olijfolie.
Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jij nodig hebt.
Zonnebloemolie is zeer absorberend en verstopt de poriën niet. Het is voor de meeste mensen niet-irriterend. Zoals eerder genoemd, bevat het vitamine E: een antioxidant dat de huid kan helpen beschermen tegen vrije radicalen en tegen schadelijke effecten van de zon, zoals veroudering en rimpels.
Zonnebloemolie. Deze heldere en goudgele olie wordt gewonnen uit de pitten van de zonnebloem en is goed bestand tegen hitte. De smaak is zacht en neutraal dus is deze olie uitermate geschikt om in te bakken en te frituren.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Zonnebloemolie is rijk aan essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vetzuren, allemaal nodig voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid. Zonnebloemolie is rijk aan oliezuur. Dit omega 9-zuur is ook essentieel voor een gezonde voeding; het stimuleert de natuurlijke haargroei, en voorkomt broos haar en haaruitval.